Meditativní dobrůtky, punkový rap i banjo ve válečném pitu. Špína ochutnává čerstvé novinky

1. listopad 2019

Letošní podzim opět začal, co se týče nových nahrávek, výživně a to jsme ještě ani pořádně nevyklusali veškeré hudební zážitky, co se nám přihodily během parného léta. Špína se tak opět rozhodla ohlédnout a probrat se novinkami, co nám během poslední doby nejvíc lahodily. Ať už se jedná o nahrávky, na které jsme začátkem roku neprávem zapomněli, nebo (ú)plně žhavé záležitosti, co se objevily přes noc. 

Tentokrát bylo opravdu náročné vybrat, co všechno do hodiny napěchujeme, protože se zajímavými novinkami se roztrhl pytel. Udělali jsme si tak klasicky výlet křížem krážem po světě, tentokrát jsme ovšem strávili hodně času u sousedů. Slovenskou scénu reprezentovala ukázka z dema punkové kapely Ahoj, která bude 24. listopadu hrát na narozeninách Špíny. V Trnavě jsme zůstali i dál, když jsme si připomněli nejžhavější DIY úlovek z festivalu FFUD. Nejedná se o nikoho jiného než o temný rapový projekt Edúv syn s hypnagogickými beaty a texty obnaženými až na kost. Za rapovou scénou jsme zaskočili ještě do sousedního Polska, rapper Piernikowski (půlka dua Syny) vydal totiž svou druhou sólovou desku The Best Of Moje Getto. Došlo i na lublinskou kapelu Ohyda a klasický zářez v podobě desky vydané na našem oblíbeném labelu La Vida Es Un Mus. 

Čtěte také

Zavzpomínali jsme na letošní ročník festivalu Creepy Teepee, speciálně na vystoupení amerických noise pankáčů Show Me The Body. Zase tak zaznělo ve Špíně banjo. A samozřejmě jsme se podívali i do Austrálie. Starý známý David West (Rat Columns, Lace Curtains) oživil svou postpunkovou kapelu Rank/Xerox a vydal znepokojivě podzimní hit Servants In Heaven z připravovaného sedmipalce.

Všechno uzavřel dubově meditativní bonbonek v podobě Sesame Xinyong Dub od projektu Sítě. Za ním stojí Jan Tomáš, známý z kapel Tomáš Palucha nebo Lvmen. 

Jaký byl na Creepy Teepee kotel na Show Me The Body a proč je dobré si tuhle kapelu někdy užít naživo? Jak jsme poprvé narazili na slovenského rappera s přezdívkou Edúv syn a proč se společně s Piernikowskim objevili ve Špíně? Co znamená Sesame Xinyong v názvu nejnovější skladby projektu Sítě? A která píseň z našeho výběru nejvíc odpovídá současné podzimní náladě? Poslechněte si celý díl Špíny!

Playlist:

Show Me The Body ľ Camp Orchestra (2019, Corpus)
Ahoj – Reading Makes Me Sad (2019, DIY)
Edúv syn – Na káve u Phillipa Pinela (2019, DIY)
Ohyda – Sztuczny Tlum (2019, La Vida Es Un Mus)
Piernikowski – Horyzont (2019, Asfalt)
Rank/Xerox – Servants In Heaven (2019, Iron Lung Records)
Lost System – State Of Reality (2019, Neck Chop Records)
Sítě – Sesame Xinyong Dub (2019, DIY)

Spustit audio