Měl jsem pocit, že v repráku je celý svět. S Márdim o Ivanu Mládkovi, Beatles nebo Primal Scream

9. červen 2021

„Bylo mi asi šest, když jsem se poprvé dostal k deskám, které byly srovnané vedle gramofonu. S bráchou jsme pak pořád dokola poslouchali Ivana Mládka a přišlo nám to naprosto skvělý.“ Tak vzpomíná Márdi z Vypsané fixy na první hudební zážitky, které pro něj byly v mnohém zásadní a iniciační. Do Modelářů ostatně přišel primárně kvůli tomu, aby vybral a okomentoval playlist, který sestavil jako poctu svým formativním kapelám. A je to v mnoha ohledech více než zajímavá exkurze.

Ta začíná již zmíněným Ivanem Mládkem, ale záhy se přes The Beatles dostane k prvním punkovým kapelám a tím zároveň do doby, kdy už vzal Márdi poprvé do ruky i kytaru, ačkoliv jak sám říká, to bylo jen kvůli fotce. Ta ale následně způsobila, že se ocitl ve zkušebně a poměrně záhy i na koncertě Mňágy v klubu Žlutý pes. K vlastní opravdové kapele už pak bylo jen pár kroků a láska k hudbě se rozhořela naplno.

Přestože se Modeláři za šedesát minut nedostali za časy Márdiho maturity, kterou udělal tak trochu taky díky kapele Mňága a Žďorp, bylo více než zřejmé, jak živé jsou jeho vzpomínky spojené s tou kterou deskou nebo písničkou. Na sílu vzpomínek totiž nemáme zpětně vliv, a když se vám jednou do DNA zapíší verše Petra Fialy anebo groove raných Pixies, není způsob, jak to zapřít. A proč taky.

Jaké zážitky má Márdi z předskakování The Offspring nebo Therapy? Kdo jsou podle něj nejlepší čeští textaři? A jak spolu souvisí Akutní otrava a The Cure? Poslechněte si celý díl Modelářů.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.