Méně sněhu v Alpách. Jak vypadá udržitelné lyžařské středisko? Cestu hledají v italské Carezze

24. leden 2023

Budoucnost alpského lyžování není růžová, bohužel ani bílá. Alpy se oteplují dvakrát rychleji než průměr a provozovatelé na to musí reagovat. Carezza je menší horské středisko v údolí Eggental v Jižním Tyrolsku půl hodiny jízdy od Bolzana. Ředitelem střediska je bývalý profesionální lyžař Florian Eisath. Jeho otec Georg začal v roce 2012 snižovat ekologickou stopu soukromého ski areálu, který je v tuto chvíli na papíře klimaticky neutrální. Co to znamená?

Jako bývalý profesionální lyžař jezdil Florian Eisath během své kariéry často po horách a v létě trénoval na ledovci. V roce 2003 dostaly podle jeho slov ledovce dost zabrat od horkého léta. V zimě se postupně objevoval déšť a vyšší teploty. S rokem 2003 si prý uvědomil, že klimatická změna je něco reálného.

Florian Eisath

O dvacet let později Florian vede malé rodinné středisko v údolí Eggental, které zdědil po otci. Eggental se profiluje jako environmentálně uvědomělé a progresivní alpské údolí pod impozantními štíty Rosengarten a Latemar. Od mezinárodní organizace Global Sustainable Tourism Council obdrželo údolí jako jeden z pěti italských regionů certifikát udržitelnosti.

Strategie orientovaná na budoucí vývoj Eggental 2030 pracuje s vizí turismu, který smysluplně propojuje ekologii, společenství i ekonomický profit. Podobně se snaží udržitelnost vyvažovat i ve svém byznysu Florian. Jeden z probíhajících projektů v Eggentalu si dal za cíl zdánlivou samozřejmost, propojit lokální pěstitele zeleniny a chovatele hospodářských zvířat s restauracemi a hotely v údolí.

Carezza v tomto duchu navazuje. „Provozovat skiareál není tak energeticky náročné, jak se obvykle prezentuje. Spotřeba se zvýší asi na 150 hodin v roce, kdy vyrábíme technický sníh,“ říká Florian na naší schůzce v cool hotýlku těsně pod sjezdovkou, kde ještě před pár dny probíhal závod Světového poháru ve snowboardingu.

Výroba technického sněhu nebo provozování vleků spotřebovává elektrickou energii, tu ale v Carezze mají kompletně z obnovitelných zdrojů a většinu z nedaleké hydroelektrárny. V Carezze si měří uhlíkovou stopu  největší podíl emisí mají sněžné rolby a vytápění. Na druhém místě je překvapivě stravování asi sedmdesáti zaměstnanců, kteří mají dvakrát až třikrát týdně na talíři maso.

Carezza

Klíčem k úsporám jsou technologie. Rolby jsou osazeny nejnovějšími pohonnými jednotkami, které mají naprogramovanou trajektorii tak, aby se při rolbování trasa nepřekrývala. Horší je to podle Floriana se stravou zaměstnanců, kteří o maso nechtějí přijít.

Kde se uhlíková stopa snížit nedaří, nastupují kompenzace – takzvané offsety - ve spolupráci s organizacemi, které zajišťují klimaticky pozitivní zásahy do ekosystémů.

Mají lidé v horských oblastech Dolomit ekologické smýšlení v krvi? Jaké tři pilíře udržitelnosti jsou pro alpské turistické destinace důležité? Jak se dá řešit emisně náročná doprava do rezortu osobním automobilem? Poslechněte si celé Podhoubí.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.