Metalová scéna je pořád víc homofobní než vstřícná ke queer lidem, ale zlepšení je čitelné

27. říjen 2021

Když se v roce 1998 vyoutoval Rob Halford, frontman heavymetalových legend Judas Priest, působil jako zjevení. Vždyť metal je žánr pro chlapáky, kteří sní o ženách a nikdy jinak. Přestože přijetí jeho coming outu bylo povětšinou vlídné, došlo k němu bezmála třicet let poté, co kapela vznikla. A skutečnost, že Halfordův krok kariéru Judas Priest nevykolejil, by neměla zastínit to, jak dlouho se ke svému kroku musel odhodlávat. A taky že jiným muzikantům to tak hladce neprošlo.

Halfordův příběh byl pro mnohé inspirací, ani dnes to ale queer lidé nemají na metalové scéně snadné – důkazy můžeme hledat třeba v reakcích na album kapely Man on Man, ve které hrají Roddy Bottum (Faith No More) a jeho partner Joey Holman.

Viktor Palák a Danny Worm

Své si vyslechli i autoři podcastu Hell Bent for Metal. Příčiny? Třeba to, že ač se profiluje jako žánr pro outsidery a vymezuje se proti náboženství, má metal až příliš specifické představy o tom, co do něj (ne)patří. A demonstrace sexuality, které znejišťují představy mužské heterosexuální romance, to nejsou.

O tom pak vědí své i členové kapely Limp Wrist. Ta sice pochází z a priori liberálnější a otevřenější hc/punkové scény, kde bylo téma menšin vždy akcentováno, ale i zde najdeme rigiditu a homofobii. Limp Wrist jako první otevřeně gay straight edge kapela vždy pracovali s demonstrací své vlastní sexuality, což v kombinaci s jejich punkovým postojem, sarkasmem a nekompromisní hudbou tvořilo velmi výbušný koktejl. Přesně takový, jaký kapela zamýšlela. A přesně takový, jaký je nejen v hc/punk scéně potřeba.

Modeláři historičtí, společensky přemýšliví a taky trochu osobní. A v playlistu příhodně barvitá hudba od Torche, Boba Moulda anebo Against Me.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.