Michal Josephy: Svět portugalských kolonií je jako velký románový příběh

1. červen 2015

Brazílie, Malaka, Kapverdské ostrovy, Mosambik, Macao. Nad portugalským námořním impériem slunce nezapadalo, a to přesto, že ho vytvořil malý národ žijící na periferii Evropy. Fotograf a antropolog Michal Josephy jde ve stopách Vasco da Gamy i svých vlastních klukovských snů.

V Brazílii fotil ve favelách, kde je nevhodné vyslovit slovo peníze. V Malace zažil hinduistický svátek plný divokého tance, propichování těl háky a transu. „Už jen pohled bolel,“ říká k tomu. V Macau nemohl nezajít do kasina a zkusit štěstí. Na Kapverdských ostrovech sledoval místní karneval a pátral po stopách českého sokolského hnutí. Michal Josephy říká, že o tom, kam povede jeho cesta, spolurozhodují i náhody a znamení, která k němu přicházejí v podobě informací, na které narazí.

Na sever nejezdím

Michal Josephy je antropolog, oceňovaný fotograf a cestovatel. Spolupracuje například s českým National Geographic nebo časopisem Lidé a Země. Zajímá se antropologicky o městské subkultury (spolupracoval na publikaci Kmeny 0), dlouhodobý zájem o bývalé portugalské kolonie ho přivedl ke spolupráci s organizací UNICEF Mosambik. „Na severu jsem nikdy nebyl. Člověk musí volit a dělit svoje zdroje. Možná je to genetickým základem nebo čím, ale mě to táhne na jih. Sever mě neoslovuje,“ říká ke svému směřování.

Poslechněte si záznam vysílání a podívejte se na malý výběr z fotek Michala Josephyho. Další najdete na jeho webu http://www.josephy.cz/.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.