Miss Petty: Baví mě vystupovat mimo Prahu a sledovat reakce lidí, kteří na drag nejsou zvyklí

2. listopad 2021

David Daniel se svým alter egem Miss Petty začal jako první česká drag queen tvořit autorskou hudbu a i jako první drag queen prošel naší hitparádou neobjevených Startér. A v historicky první Radio Wave „Drag“ Studio Session zazpíval hned pět svých songů. „Začíná to být dost schizofrenní,“ přiznal se v následném rozhovoru, jak zvládá ukočírovat být drag queen i hudební producent zároveň.

Co se týče dragu, zmiňuje David v jednom ze starších rozhovorů pro Radio Wave, že důležitá pro něj byla návštěva New Yorku. Ta by se ale nejspíš nestala, nebýt kontaktů získaných na berlínské drag scéně.

Litterbin a Miss Petty

„Jedno z mých prvních drag vystoupení bylo právě v Berlíně, kde jsou hodně otevření i k novým drag queens. Bylo to skvělý, protože jsem tam poznal vstřícnost, kterou drag nabízí. V té komunitě jsem se snad poprvé cítil opravdu jako mezi svými. A zároveň jsem tam poznal lidi z festivalu Bushwig Berlin, který má kořeny právě v New Yorku.“

Jak se Davidovi daří skloubit oba umělecké světy? „Už teď je to dost schizofrenní, zjišťuju že být drag queen je jedna věc a hudebník druhá,“ přiznává. Vystupovat na drag shows s vlastní hudbou bylo prý nejdřív „fajn“, ale teď začíná David zjišťovat, že ne vždycky to do sebe správně zapadá. „Abych mohl působit dál v drag shows, tak pro to musím vymyslet jiný formát,“ dodává.

Koncerty ho každopádně pořád nabíjí energií. „Hodně mě baví vystupovat mimo hlavní město, protože rád sleduju ty reakce právě oproti Praze, kde už jsou lidé zvyklí vidět něco netradičního.“

Čím Davida v jeho hudební tvorbě inspirovala legendární Madonna? Sleduje RuPaulovy televizní shows? A jak se to má s kolektivem Future Jiskří, který společně s Miss Petty tvoří trio Litterbin, Toyota Vangelis a Nevinnost? Poslechněte si celý rozhovor s Davidem aka Miss Petty i Jonášem aka Litterbinem.

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.