Mladá Amerika v Olomouci: fotografka Marie Tomanová poprvé vystavuje v Česku

30. duben 2019

Po řadě výstav ve Spojených státech se fotografka Marie Tomanová poprvé prezentuje v Česku a v Německu. V sólových výstavách a navazující knize Young American ukazuje tváře současné nezávislé a nekonformní Ameriky. Jaké to je, vystavovat poprvé doma? A jaká byla berlínská vernisáž, na kterou se Slavou Mogutinem přišel i Gosha Rubchinskiy? Poslechněte si v On Air s Marií Tomanovou.

Jak se Marii Tomanové podařilo prosadit v ostré konkurenci v New Yorku, jaká byla její cesta k fotografii a proč byly její první fotografie autoportréty focené bez oblečení v divoké americké přírodě? To se dozvíte v Rozhovoru s Marií Tomanovou, který jsme vloni v létě pořídili v New Yorku.

Tentokrát se setkáváme v Praze, živě ve studiu ve vysílání On Air. Marie totiž přijela poprvé vystavovat domů, do Česka. Výstavu a knihu Young American prezentovala v rámci festivalu AFO v Olomouci. Velká projekce tváří dnešního mladého New Yorku je v barokním prostoru bývalého jezuitského Konviktu k vidění ještě do 10. května 2019.

„Jsou to silné fotografie, portréty, ve kterých cítíte osobní spojení mezi fotografovaným člověkem a Marií. Jsou to fotografie, které vznikly během realizace různých editorialů pro časopisy za posledních osm let. Rozhodli jsme se je dát dohromady a vybrat ty nejvýraznější,“ popisuje vznik výstavy a knihy Young American teoretik umění a kurátor Thomas Beachdel.

Marie Tomanová a Thomas Beachdel

Jak na výstavu Young American reagovali návštěvníci olomouckého AFO a díky čemu silně rezonovala v Berlíně? Co Marii poradil fotograf Ryan McGinley? A co na její výstavu řekl Gosha Rubchinskiy? Poslechněte si v záznamu rozhovoru On Air.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.