Mladým vojna nechybí, do starých kolejí bych se nevracel, říká plukovník Martin Janatka ze štábu pro operace armády

18. červenec 2021

„Pomoc při očkování je takovou třešničkou na dortu po roce a půl intenzivní kolektivní práce v souvislosti s pandemií. Jsem rád, že se k nám dostává pozitivní zpětná vazba a že lidé mohou děkovat přímo vojákům na místě,” říká 49letý vystudovaný letecký inženýr, který sice chtěl být v mládí pilotem, ale nakonec do vzduchu profesionálně nezamířil.

Plukovník Janatka byl v minulosti na misích v Afghánistánu a Bosně. Na rozhovor dorazil v maskáčích. Lhal bych, kdybych řekl, že z něj nejde respekt. Ale kdo by čekal drsného člověka za každé situace, mýlil by se. Nicméně emoce prý nejsou jeho silnou stránkou.

„Naposledy jsem brečel v dětství. Nejsem člověk, co by dával city tolik najevo. Emoce k životu patří, nejsou ale zrovna moje parketa. Ovšem že to já mám takhle, neznamená, že to tak má mít každý,“ říká urostlý sympaťák, ze kterého není cítit zatvrzelost, ale spíš velká profesionalita.

„Říct okolí ‚Mám tě rád‘ pro mě není úplně jednoduchá věc, dodává plukovník. A na otázku, jestli umí přiznat, že je na dně, odpovídá: „To se říci nebojím. A je to i fér vůči ostatním kolem mě, aby se podle toho mohli zachovat a tým to neoslabilo v důležitých momentech.

Jak zvládá vztek? Co ho dokáže rozzlobit? Jaký mají jeho synové vztah k armádě? A proč on sám popírá, že je doma velitelem? To uslyšíte v novém díle Pochlap se s plukovníkem Martinem Janatkou.

Domlouvání rozhovoru s armádním příslušníkem musí projít schvalovacím procesem. Poděkování za pomoc s jeho zprostředkováním patří mluvčí generálního štábu, plukovnici Magdaleně Dvořákové.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.