Mluvila jen s matkou, jako bych neexistoval. Ztěžuje společnost otcům péči o dítě?

12. srpen 2021

„Jen jsme vstoupili do ordinace, jako bych neexistoval. Doktorka mluvila jen s manželkou,“ říká Lukáš Talpa, odborný garant organizace Liga otevřených mužů. Za posledních deset let tátové výrazně změnili svoje postoje k péči o děti, společnost a zaměstnavatelé si na to ale zvykají pomalu. Z celoevropských průzkumů vyplývá, že otcové chtějí trávit s dětmi více času a častěji jsou ochotni kvůli tomu i změnit zaměstnání.

Čeští tátové častěji než před deseti lety chodí s dětmi k lékaři a starají se o ně, když jsou nemocné, také je častěji vodí na kroužky, nakupují potraviny nebo se zapojují do jejich večerní hygieny. Vyplývá to z dat, která ve výzkumu aktivního otcovství shromáždila Liga otevřených mužů.

Ze srovnání s podobným výzkumem před deseti lety se ukázal v některých oblastech i stoprocentní nárůst zájmu otců, například v péči o nemocné potomky či ve starosti o večerní hygienu, kde se míra deklarovaného zapojení otců zvýšila z 15 % na 31 %. Ale například o nákup dětského oblečení se pořád starají zejména maminky.

Čtěte také

Talpa říká, že si společnost začíná zvykat na to, že muži mají zájem proniknout více do oblastí, kde tradičně byly jako pečovatelky vnímány jen ženy. Po šesti letech chození k lékaři si například všiml, že doktorka začala komunikovat i s ním.

Kdo si ale tohoto trendu zatím ještě nevšiml dostatečně, jsou čeští zaměstnavatelé a politici. „Když už jsou čeští zaměstnavatelé prorodičovsky zaměřeni, mají ve svých směrnicích deklarovanou podporu matek. O otcích ani slovo,“ vysvětluje.

Zapojme tatínky více do péče o děti, ty to totiž potřebují. Poslechněte si celý rozhovor s Lukášem Talpou v magazínu Houpačky!

autor: Dalibor Zíta
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.