Modernita a melancholie. ACC Records na průsečíku východní ideologie a západního životního stylu

8. březen 2018

ACC Records je nový label, který vznikl jako vyústění dlouholetých aktivit Flory Pitrolo. Dlouhodobě mapuje hudbu, která vznikla před rokem 1989, nevěnuje se však pouze archivním projektům. Pitrolo působí jako rozhlasová novinářka na londýnském rádiu Resonance FM a zároveň je zanícenou hudební posluchačkou a sběratelkou.

Label A Colder Consciousness začal jako týdenní pořad na londýnském rádiu Resonance FM v roce 2011. O tři roky později se začalo paralelně vysílat i ve Skopje na tamním rádiu Kanal 103 v rámci nedělního pořadu Gjorgji Janevskiho Ako Nikoj Ne Sviri. „Moje spojení s Makedonií pochází právě odtud. Janevskiho jsem potkala, když jsem byla v Skopje poprvé, a hned jsme začali přemýšlet nad společnými projekty. I když většinou pořady posílám z Londýna, Skopje často navštěvuju a mám tak možnost sledovat tamní hudební scénu,” říká Pitrolo. Cílem bylo prezentovat syntetickou, dystopickou, sentimentální, tajemnou hudbu, jejíž estetika se vždy točila kolem melancholie a modernity.

Inauguračním releasem jejího nového labelu ACC Records je album makedonské skupiny Bastion, která původně vznikla v 80. letech. Proč se rozhodla odstartovat svůj label právě takto? „Myslím, že to, co dělá z nahrávky Bastionu mimořádnou jugoslávskou desku, což je také patrné z jiných desek 80. let z regionu, je určité nedogmatické experimentování, což zřejmě souvisí se specifickou pozicí Jugoslávie, v níž se ideologie Východu míchaly se životním stylem Západu. V podstatě je to postmoderní deska, která dokazuje, že nemusíte být nutně ze Západu, abyste byli postmoderní,” dodává Flora Pitrolo.

ACC Records is a new label established in 2018, drawing upon the longstanding activities of Flora Pitrolo who has been tirelessly documenting music made before – but not exclusively - 1989. She works as a radio journalist on the London community radio Resonance FM, and is an avid listener and collector. A Colder Consciousness (ACC) began as a weekly show on Resonance FM in 2011. Three years later, a parallel broadcast began on Skopje's Kanal 103 Radio. The aim was to present a synthetic, dystopian, sentimental, mysterious music whose aesthetic hovers between melancholia and modernity.

The inaugural release of her new label ACC Records is an album by the Macedonian band Bastion, originally released in the 1980s.  “I think what’s apparent in Bastion that makes it stand out as a Yugoslav record – which is also what’s apparent in other releases of the Yugoslav 1980s – is a kind of undogmatic experimentation which probably does have something to do with Yugoslavia’s position as a non-aligned country, where Eastern ideologies live alongside Western lifestyles,” says Flora Pitrolo.

autor: Lucia Udvardyová
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.