Modlitba byla po třinácti letech vyslyšena a postmetaloví FDK vydávají v plné síle nové album

12. leden 2023

Nejprve studio a zkušebna, pak až nová deska. Album Earthlinked vydala pětice FDK před více než dekádou, v té době i hojně koncertovali – nezřídka po boku spřízněné švýcarské kapely Zatokrev. A pak se odmlčeli. Vystupovali sporadicky (naposledy před čtyřmi lety na festivalu Žižkovská noc), fanoušci ale celou tu dobu tak nějak tušili, že to není konec. FDK se totiž všechny ty roky potkávali, zvelebovali zkušebnu a nahrávací studio a taky tvořili hudbu.

Síla alba Sunlight, které FDK spolu s labelem Kabinet Records načasovali na pátek 13. ledna, dává zapravdu všem, kteří v tuhle kapelu nepřestali věřit. Název se může vztahovat k jejich znovuzrození, FDK přiznávají, že do své temné, zatěžkané hudby rádi vpouští paprsky něčeho nadějného. O koncepční nahrávce se ale nedá mluvit, stejně jako kapela nepopírá, že texty obecně nejsou její silná stránka. O to více péče mohou věnovat temným atmosférám, které posluchače obepnou a jen tak nepustí.

Metal je pro mnohé bezpečným útočištěm, iluzorním světem, do kterého se můžeme skrýt i s vlastními strachy. Co si o téhle romantické linii žánru myslí sami členové FDK? Jsou spíše pragmatičtí, anebo romantičtí hudebníci? A komu z nich nejvíce chybělo koncertování?

FDK vydávají desku, která vznikala dlouhé roky. Nebáli se, že nápady přenosí, a že ji třeba nikdy nedokončí? A jaká očekávání jsou spojena s vydáním alba Sunlight? Dozvíte se v Modelářích!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.