Motorismus, náboženství a insomnia. Le Mans ’66 míří mezi divácké miláčky & dietní porce famácké civilnosti

15. listopad 2019

Kdysi to bývala rozhlasová show o filmu, pak show o pubertálním egu tří moderátorů, v poslední době se vinou sílící krize středního věku stávají Čelisti pořadem o motorismu, náboženství a insomnii. Za zvuků mohutných chorálů Kanye Westa se probíral Bůh, Doktor spánek i nová modla všech fandů dvanáctiválcových motorů, drama Jamese Mangolda Le Mans ’66.

Aby byla ve studiu převaha lidí s řidičskými průkazy, dorazil do Čelistí opět neúnavný detektor chmele Tomáš Stejskal, který měl za sebou hned dva pobyty ve vězení. Ten spojený s československou novinkou Amnestie mu dvakrát nesedl. I když sekvence z lapáku na dramatickém přelomu režimů jsou snímané dovedně, pestrá mozaika osudů mimo zamřížované koridory se režisérovi Jonáši Karáskovi sype pod rukama. Dojem si tak recidivista Stejskal napravil ve vězení, kde vedle šedé a zelené vyznávají i jiné barvy. Komediální drama Frederikke Aspöck Falešně pochválil za vybalancovaný tón mezi sarkasmem a drsností i za morálně ambivalentní figury z různých společenských vrstev.

Kolektivní záchvat mumlání propukl nad prvním solidním českým příspěvkem k žánru mumble core Karel, já a ty. Film dalšího Karáska na menu Čelistí, tentokrát Bohdana, v něčem odkazuje k otravné módě chcípáckých famáckých zpovědí, ale o sdíleném pocitu těkavosti, nerozhodnosti a přelétavosti ve vztazích dokáže vypovídat s potřebnou porcí civilnosti. Podle Tomáše je to porce dostatečná, pro Víta i Aleše jde spíš o dietní dávku určenou pro vyhladovělou českou kritiku.

Pak už ale vzhůru do roku 1966, kdy se po silnicích Le Mans proháněl vyzáblý Christian Bale ve Fordu GT40. Nový závodnický film Jamese Mangolda pojednává o životě ve vysokých otáčkách, ale točil ho spíš režisér s dieslovým motorem z dodávky. Spolehlivý tahoun, který ale jen málokdy ohromí prudkou akcelerací. V Le Mans ’66 je něco rutinérského, ale příběh a výkony Balea a Matta Damona vytáhnou tenhle kousek spolehlivě mezi divácké miláčky.

Čtěte také

Hororový vstup o pokračování slavného Osvícení s českým názvem Doktor Spánek od Stephena Kinga (ehm…) se neplánově změnil v blok karlovarské hypnagogie vedený doktorem šupácké flow Stříhou Dejmito. Doktor Aleš ordinoval koňské dávky retardace z kultovní skladby démona z Kruxu (bývalé Masařky), jejíž název bohužel není dostatečně veřejnoprávní na to, aby zde zazněl. Ordinací Doktora Spánka se tak nesly výhrůžky amputací různých končetin a již poněkud apatický telepat Tomáš tahal z hlavy nevalné dojmy z příliš dlouhé a somnambulní čalamády, která možná snaživě v úvodu a závěru cituje Kubrickovu klasiku, ale jinak jí nesahá ani po ruce… ba ani po nohy.

Kdo neslyšel, nepochopí, kdo slyšel, ten nepochopil, ale to neznamená, že byste to neměli zkusit. Poslouchejte čelistní podcast s nejvyšším oktanovým číslem v kvadrantu!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.