Motorkáři provezli mrtvého kámoše a techno bude v UNESCO. To jsou nej zprávy minulého týdne

10. prosinec 2021

Zuzana Fuksová a Ivana Veselková v aktuálním díle podcastu Mikrovlnky vybírají ty nejchutnější nudle ze zpravodajského woku. Jako obvykle se Mikrovlnky zaměřily na těžko pochopitelné zprávy jak ze světa, tak z regionů.

Ivanu jako milovnici gangů a toxické maskulinity zaujala zpráva o tom, že ekvádorští motorkáři se chtěli pořádně rozloučit se svým kamarádem – jeho mrtvolu proto vytáhli z rakve a vzali ho na poslední projížďku na motorce.

Podle deníku New York Post k tomu měli povolení od rodičů zemřelého Ericka Cedena. Záběry ukazují skupinu sedmi mužů, kteří zvedají mrtvého muže na sedadlo spolujezdce. Za jásotu přihlížejících opřeli tělo o řidiče a ten se s Erickem vydal na poslední projížďku. Netradiční akcí chtěli motorkáři svému kamarádovi vzdát hold a na důkaz přátelství jeho rakev polili alkoholickými nápoji.

Zuzanu jako milovnici všeho německého upoutala informace o tom, že hudebníci a DJs, kteří stojí za festivalem Love Parade a Rave the Planet, navrhují, aby bylo berlínské techno zapsáno na seznam nehmotného kulturního dědictví UNESCO.

Nakonec nesměla chybět krimi zpráva z Moravy. Kovové ovoce, které od letošního října zdobilo veřejný prostor v Hodoníně, město předčasně opouští. Dílo slavného umělce Tomáše Medka se u některých občanů nesetkalo s obdivem a skončilo hned na několika místech poškozené. Kdo za poničení instalace může, zjišťují hodonínští strážníci.

Je mezi pohmožděným uměním, technem jako kulturní institucí a mrtvým motorkářem nějaká tajemná souvislost? Vůbec ne, míní Mikrovlnky. Zahoďte ambice pochopit svět a radši si poslechněte všechny novinky ze známého vesmíru v novém díle Mikrovlnek.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.