My Favourite Thing Is Monsters. Oceňovaný grafický román je brutální sondou do dětské psychiky

13. březen 2019

Opulentní grafický román My Favourite Thing Is Monsters sbírá ceny na všech frontách. Jen namátkou získal tři Ceny Willa Eisnera nebo „kocoura“ za nejlepší album na festivalu ve francouzském Angoulême. Jeho autorka Emil Ferris je debutantkou, a přesto rovnou posunuje hranice devátého umění.

Když čtyřicetiletá svobodná matka Emil Ferris onemocněla západonilskou horečkou, okamžitě přišla o jediný zdroj příjmu — navrhování hraček pro fastfoodový řetězec. Ferris ochrnutá na dolní polovinu těla a částečně i pravou ruku potřebovala terapii, která by jí pomohla vrátit se k normálnímu životu a uzdravit se. Nastoupila opět do školy a začala kreslit komiks. Coby hlavní postavu do něj obsadila dospívající dívku Karen zobrazenou jako vlkodlaka, coby místo a dobu zvolila Chicago 60. let minulého století. Tedy dobu svého dětství.

Emil Ferris - My Favourite Things Is Monsters

Už jako malá Ferris nezapadala. Hrbatá páteř a skolióza ji vyřazovaly z dětských her. Velmi rychle se naučila nebýt sama na hřišti a podobně jako Šeherezáda se vykupovala vyprávěním příběhů. Před výsměchem ji pokaždé ochránily duchařské historky a horory, které hrají zásadní roli i v jejím komiksovém debutu. Její alter ego Karen je miluje a každou kapitolu záhadného příběhu točícího se kolem smrti krásné sousedky Anky uvozuje ve stylu hororového plakátu. Nadsazenost béčkového žánru dobře sedí ke Kareninu světu, který zrovna neodpovídá reklamě na šťastné dětství. Jeho expresivnost dokáže dobře přiblížit dětský svět dostávající první dávky syrové reality. Nejde jen o záhadnou sebevraždu krásné sousedky, ale třeba i o zachycení šílených obav a nejistoty, které přichází s vážným onemocněním její matky.

Když malá Karen začne slídit kolem podivných okolností Ančiny sebevraždy a vyptávat se s dětskou přímostí lehce zaměnitelnou za drzost, mnoha dospělým padá maska slušnosti a nezájmu. Život podivné sousedky totiž skrýval temná tajemství. Kráska Anka svým záhadným chováním zamotala hlavu nejen Karen, ale i jejímu bohémskému bratrovi Deezovi. Teď se z nahrávek dozvídá, že nešlo o samolibé výstřednosti, ale tíživou zkušenost sexuálního zneužívání a týrání v útlém dětství a že Anka jako Židovka přežila uvěznění v koncentračním táboře. Hrůzy, které Anka zažila, a způsob, jakým se s nimi vyrovnávala, připomínají ikonický román Sophiina volba Williama Styrona.

Nejlepší komiksy roku 2018 podle Radia Wave: Manifest vulvy nebo monstra z Chicaga

Nejlepší komiksy roku 2018

Toto není žebříček, ale přehled komiksů, které nemá autorka článku potíž otevřít víckrát a znovu se začíst. Pro domácí komiksovou scénu byl letošek úrodný a vybrat jen dva tituly bylo složité. Komiksové Oscary (Ceny Willa Eisnera) letos poprvé ovládly ženy a jejich alba stojí za pozornost, i když jsou zatím dostupná jen v angličtině.

V Karenině životě se hromadí strach, děs a krutost. Příšery z oblíbených hororů se stávají nevinnými bubáky a především chápavými kamarády. Ona sama se vidí jako jedna z nich, nespokojená se svým vzhledem a objevující svou homosexuální orientaci. Ferris několikrát v rozhovorech zopakovala, že chtěla poukázat na to, jak je pro dívky složité vyrovnat se skutečností, že jsou ze dne na den posuzovány jako objekty mužského zájmu, a že je nutné to změnit.

My Favourite Thing Is Monsters je mnohovrstevnatá freska plná popkulturních odkazů, která nízké povyšuje na vysoké a nebojí se žádného tajemství. Na stránkách kroužkového bloku s modrými linkami Ferris cituje americké malíře i klasiky evropské grafiky. Hrdinka vidící za každým rohem monstrum je navíc dokonalým dítětem doby fake news. Její vidění světa zachycuje tekutost doby v totální a neustále se proměňující úplnosti. Je to slušný výkon na komiks, který odmítlo osmačtyřicet nakladatelů z padesáti. A na podzim je navíc ohlášen druhý díl sedmisetstránkového opusu…

Proč vzbuzuje komiksový debut Emil Ferris takové ohlasy a jak realisticky v něm dokáže popsat dětskou psychiku? Poslechněte si recenzi Kateřiny Čopjakové.

autor: Kateřina Čopjaková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.