Nejlepší komiksy roku 2018 podle Radia Wave: Manifest vulvy nebo monstra z Chicaga

21. prosinec 2018

Toto není žebříček, ale přehled komiksů, které nemá autorka článku potíž otevřít víckrát a znovu se začíst. Pro domácí komiksovou scénu byl letošek úrodný a vybrat jen dva tituly bylo složité. Komiksové Oscary (Ceny Willa Eisnera) letos poprvé ovládly ženy a jejich alba stojí za pozornost, i když jsou zatím dostupná jen v angličtině.

Svatá Barbora (V. Mašek, M. Šindelka)

Svatá Barbora a Sestry Dietlovy jsou dvě velkorysá alba, která spojuje jméno Vojty Maška. Zatímco na prvním komiksu pracoval scenáristicky společně se spisovatelem Markem Šindelkou, druhý je jeho autorským počinem. Autoři Svaté Barbory vystavěli příběh na kuřimské kauze z roku 2007, kdy bylo náhodou odhaleno týrání dvou malých chlapců. Ti z komiksu z etických důvodů zcela vymizeli a pozornost se soustředí na Barboru Škrlovou. Mladou ženu, která se úspěšně vydávala za týranou dívenku či třináctiletého uprchlíka. Jak se jí to povedlo a především proč by někdo něco takového dělal, ptají se autoři a posouvají celou kauzu k zajímavému fiktivnímu vyprávění o posedlosti.

10 nejlepších knih 2018 podle Radia Wave. Nechybí šumavští samotáři, Sylvia Plath a Barbora Škrlová

knihy – čtení – četba

Vánoce nám prezentují jako svátky štěstí a klidu, ale temnota nikdy nespí. A náš výběr z nejlepších knih roku 2018 to potvrzuje. V anketě najdete spisky o korejském masakru v Kwangdžu, marnostech skotského maloměsta 80. let i dluzích, které dusí lidská společenství už od starověku. Ale protože naděje prý umírá poslední, můžete se začíst také do nové (Para)Bible, ve které se Ježíš pokouší spasit Karvinsko a okolí.      

Sestry Dietlovy (V. Mašek)

Sestry Dietlovy jsou opusem magnum dosavadní komiksové tvorby Vojty Maška. Z úvodní selanky přechází téměř okamžitě do hororu. Mašek je specialistou na vytahování kostlivců z českých moderních dějin. Nečekejte ale historický realismus, naopak jeho příběhy zaplňují mutanti, monstra a degenerované bytosti. Je jich tolik, až se v tom panoptiku naučí všichni žít a odporují jen nejodvážnější.

Svět Edeny (Moebius)

Tuzemští nakladatelé se už nebojí vydávat takové komiksové bichle a snad i bible, jako je Svět Edeny Francouze Moebia. Dva automechanici se ocitnou na úžasné planetě, z které ale není možné dostat se pryč. Paralela k příběhu Genesis se zjevuje poměrně jasně, zajímavější je, co s ní Moebius provádí. Odkazuje k secesi, těží z tradice surrealismu a sedmdesátkové psychedelie.

Ovoce poznání (Liv Strӧmquist)

Z komixu Ovoce poznání

Švédka Liv Strömquist vytvořila album Ovoce poznání, které je bez nadsázky manifestem vulvy. Feministiku a moderátorku švédského veřejnoprávního radia štvalo, že ženské vnější pohlavní orgány jsou na rozdíl od těch mužských v umění ignorovány. V historii našla mnoho příkladů pro tuto svou tezi, stejně tak zjistila, že se jedná především o koncept západní civilizace. Její kniha je spíše než komiksem opravdu výživnou a vtipnou ilustrovanou diplomkou, která zvedne náladu i sebevědomí všem ženám.

Pečeme s Kafkou (Tom Gauld)

 Pečeme s Kafkou jsou sebrané stripy britského kreslíře Toma Gaulda, který za ně získal letošní Cenu Willa Eisnera za nejhumornější komiks. Jak už název napovídá, Gauld dokáže ve stripu, který vychází pravidelně v deníku Guardian, smísit díky svému ostrovtipu cokoliv. Je to takové Jak pejsek s kočičkou dělali dort, ale pro dospělé s delikátním zájmem o literární svět.

Mrakobití (Jim Woodring)

K přemýšlení nad dilematy dneška vás doslova dokopou ptakočarodějnice a bobrokocouři Jima Woodringa v albu Mrakobití. Jeho svět krutých redisperových linek je plný odkazů na antiku, středověk nebo Shakespeara. Asociacím se meze nekladou, komiks je totiž beze slov.

Z komiksu Mrakobití

On a Sunbeam (Tillie Walden)

On a Sunbeam je původně webkomiks dvacátnice Tillie Walden, který letos vyšel knižně. Hlavní hrdinkou queer space-opery je Mia, křehká i silná rebelka, s níž je čtenář střídavě ve školní lavici a na vesmírné lodi. Těžkosti dospívání a odlišnosti v manga podání. Coming out v bublinách.

My Favorite Thing Is Monsters (Emil Ferris)

Grafický román My Favorite Thing Is Monsters od Emil Ferris vyšel sice už v roce 2017, ale do širšího povědomí se dostal až letos, kdy bodoval ve třech kategoriích Ceny Willa Eisnera. Mnohovrstevnatý portrét dospívající dívky Karen, která začne vyšetřovat vraždu, je úžasným vhledem do Chicaga 60. let. Komiks, který nutí přemýšlet. Co víc si v adventu přát.

autor: Kateřina Čopjaková
Spustit audio

Související

Více o tématu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.