Na ulici, v nouzi, na útěku. Dá se pomáhat módou?

11. červenec 2019

Jaká jsou pravidla skutečné módy ulice? V čem je podobný přístup bezdomovců a lidí, co nakupují fast fashion? Jakou módu vlastně lidé v obtížných životních situacích potřebují a jak může móda a módní design pomáhat při ztrátě domova, v nouzi a na útěku? O tom jsme mluvili se zástupci projektů Metráž a Přestupní stanice a s absolventkou UMPRUM Renatou Dračkovou.

„Na ulici se móda často mění. Závisí hlavně na tom, jestli je funkční. Jak se něco ušpiní, odhodím to a jdu si pro něco jiného. Málokdo na ulici má možnost si oblečení prát a udržovat,“ popisuje Eva Dudová ze sociálního obchodu Přestupní stanice.

Podobně se paradoxně chovají i lidé, kteří žádný problém s bydlením a dostupností praček nebo čistíren nemají. „Je to dané fast fashion produkcí, nízkou kvalitou a cenou věcí. Vidíme to na oblečení, co nám lidé darují do obchodu. Často je to jen párkrát nošená věc, o kterou už majitel nestojí,“ popisuje Eva. Poslechněte si, jak Přestupní stanice funguje a jak se lidé bez domova cítí v roli prodavačů módy.

Projekt Metráž už funguje od roku 2015. Jde o dílnu, která dává práci a nové zkušenosti ženám v obtížných životních situacích. „Jde nám o to, vracet ženám důstojnost díky férové a bezpečné práci. Nemáme žádné velké granty, jen to, co vyděláme. V dílně v Soukenické ulici je aktuálně šest pracovních míst,“ popisují Kateřina Jungová a Bára Pešek.

„Do Metráže jsem přišla po úrazu nohou. Řekla jsem si, že to je dobrá příležitost pracovat rukama. I když jsem nikdy nebyla zvlášť zručná, našla jsem si k tomu cestu. Těší mě to a naučila jsem se spoustu nových věcí. Od šití a navlékání korálků až po modelování nebo krásné ruční psaní různými styly,“ popisuje klientka Metráže Helena Vargová. Helenin rukopis najdete v knížce a v módní kolekci Metráž Angažovaná. Prostřednictvím krátkých a ručně psaných příběhů klientek komentuje problémy jako rasismus, xenofobii, sexismus a sociální vyloučení. Poslechněte si, jak Metráž funguje a co plánuje na letošní Designblok.

Metréž je dílna, která dává práci a nové zkušenosti ženám v obtížných životních situacích

Lidem na útěku se rozhodla pomáhat mladá designérka Renata Dračková. Zaměřila se na to, co nejčastěji chybí migrantům v záchytných a azylových centrech. Zjistila, že to je čisté a kvalitní spodní prádlo. „Velké značky by podle mě měly pomáhat tam, kde berou. Pro současnou módu je specifická nadprodukce a spousta odpadu. Proto jsem začala přemýšlet o systému, který by propojil ty, kterým něco přebývá, s těmi, komu něco chybí,“ popisuje Renata. Poslechněte si o jejím diplomovém projektu z UMPRUM Things Of Dignity.

Playlist:

Kelman Duran – Rarara with Amazondotcom
Raumskaya – Saturated Soul
TenTwentySeven – Elegance
Daniel Haaksman – Corpo Sujeito (Kelman Duran Dub)
Dinamarca – Campana
Simple Symmetry – Enkidu
Bad Bunny – Ni Bien Ni Mal

 

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.