Nadčasový tkaný luxus: Gobelíny

3. duben 2014

Gobelín je velmi drahá, a tím pádem i luxusní interiérová dekorace. Výsledek několikaměsíční trpělivé ruční práce nepotkáte jen na hradech a zámcích. Za první republiky býval součástí architektonických návrhů funkcionalistických vil a za komunismu často plnil povinné procento na uměleckou výzdobu stavby. Kdo si gobelíny zadává dnes a kde se v Česku dělají ty nejznámější?

03094840.jpeg

První gobelíny se u nás začaly tkát na konci 19. století ve Valašském Meziříčí. Tam až dodnes pokračuje v tradici Moravská gobelínová manufaktura. Dvoupatrovou budovou plnou stavů, gobelínů a tapiserií mě provedl akademický malíř Jan T. Strýček. „V době celoevropského hnutí návratu k uměleckému řemeslu zaujaly akademického malíře Rudolfa Schlatauera gobelíny. Setkal se s nimi na cestách po severských zemích a rozhodl se tuto techniku převést sem na Valašsko, kde je velká tradice tkalcovství.“

Meziříčská gobelínka od začátku spolupracovala s významnými výtvarnými umělci a architekty. V současnosti v ní realizují své obrazy třeba Jiří Sopko nebo Petr Nikl. Kromě restaurování starých gobelínů a tkaní obrazů od současných umělců se v Meziříčí dělají i dobové koberce do renovovaných funkcionalistických vil. Na práci místních tkadlen se také dívá řada návštěvníků českých divadel, pro která vznikají výpravné opony. Poslechněte si reportáž.

Druhá nejstarší a zároveň také druhá největší dílna na výrobu gobelínů je v jižních Čechách. V Jindřichově Hradci ji v roce 1910 rozjela jedna z prvních žen, které studovaly na pražské UMPRUM, emancipovaná a ambiciózní Marie Hoppe-Teinitzerová. Tradice jejího Ateliéru tapiserií pokračuje dodnes a v roce 2012 se podařilo otevřít i specializované muzeum: Dům gobelínů, kulturních tradic a řemesel.

03094841.jpeg

Každý, kdo měl imatrikulaci v pražském Karolinu, si svůj titul převzal pod velkým Karolínským gobelínem. Ten byl posledním mistrovským kusem Marie Hoppe Teinitzerové, který podle návrhu Vladimíra Sychry dokončila těsně před znárodněním své dílny v roce 1948. Na svou dobu nezvykle podnikavá žena zasvětila gobelínům celý svůj život. Do Jindřichova Hradce povolala na začátku 20. století ruční tkalce z Vysočiny a začala oslovovat ke spolupráci významné české výtvarníky. Prvním velkým úspěchem byla zlatá medaile na mezinárodní výstavě moderního dekorativního a industriálního umění v Paříži v roce 1925. Získala ji série osmi gobelínů na téma tradičních řemesel, která vznikla ve spolupráci s profesorem UMPRUM Františkem Kyselou. V expozici Domu gobelínů, kterou mě provedla Mgr. Rita Škodová, můžete vidět její repliky.

Spustit audio