Najděte si svého knihkupce. Co obsahuje desatero dobrého nákupu knih?

14. září 2022
Záložka

Najdi si svého knihkupce či knihkupkyni a nakupuj u nich. Podporuj své oblíbené nakladatele a nakupuj od nich napřímo. Než knihu koupíš ve velkém e-shopu, podívej se, jestli nemá nakladatel svůj e-shop. To jsou první tři tipy, jak být čtenáři, kteří při nakupování knížek přemýšlejí. Desatero vymyslela básnířka a spoluzakladatelka Asociace malých nakladatelů a knihkupců Anna Štičková, která se knižnímu trhu věnuje i ve svém doktorandském studiu.

Amanak, neboli Asociace malých nakladatelů a knihkupců, vznikla letos, když se oddělila od zajeté značky knižních aktivit a festivalu malých nakladatelů Knihex. Anna se do nového projektu pustila společně s nakladateli Veronikou Benešovou Hudečkovou a Martinem Svobodou, kteří byli shodou okolností hosty Záložky.

Mezi témata Amanaku kromě jiných patří odměny autorů, čím dál více diskutována pevná cena knih, ale taky zavedení statusu umělce. „Ve zkratce jde o to, aby umělci měli jisté úlevy. Například v Irsku nedávno začal program, díky kterému můžou umělci nerušeně pracovat až po dobu tří let. Ale podobný zvyk existuje i v dalších zemích,“ vysvětluje Anna. V současné době v Česku probíhá diskuze o tom, koho by se tento status měl týkat, protože podle Anny a dalších by na něj měli dosáhnout i redaktoři, editoři nebo produkční.

Když se podíváme na problémy knižního trhu, brzy zjistíme, že za některé z nich může stát, kulturní instituce, případně distribuční společnosti. Ale můžou za ně i čtenáři? Samozřejmě se to nedá generalizovat, ale přesto se i lidé, kteří si rádi kupují knihy, můžou zamyslet nad tím, jak k tomu přistupovat. I proto vzniklo Desatero dobrého nákupu knih. Prvním bodem je: Najděte si svého knihkupce. „Stejně jako si člověk rád chodí pro kafe do své oblíbené kavárny nebo nakupuje od konkrétních designérů své oblečení, tak je skvělé mít někoho, kdo mu poradí i s výběrem knih. A takový knihkupec vám určitě najde i knihy, ke kterým byste se ve velkých knihkupectvích nedostali,“ dodává Anna.

Poslechněte si Záložku, ve které Anna prozrazuje, co všechno je obsahem Desatera dobrého nákupu knih.

autor: Jakub Pavlovský
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.