Navzdory nesvobodě i dnešnímu establishmentu. Jak si jako architekt zachovat tvář?

2. leden 2020

Navzdory nesvobodě. Navzdory komerčním tlakům. Navzdory stereotypům. Navzdory...? S čím se při práci musí potýkat architektky a architekti, jaká lákadla je odvádí od odpovědné a svobodné tvorby k nekvalitním a neosobitým zakázkám? A v čem se liší problémy a výzvy současných architektů od situace před třiceti nebo padesáti lety? Na to se snaží odpovědět výstava Navzdory. Architekti 1969–1989–2019. V magazínu Spot ji představili dva z jejích kurátorů – Petr Krajči a Dan Merta.

Jedním z prvních exponátů, na které návštěvník v Galerii Jaroslava Fragnera narazí, je transparent Vekslák bourá Prahu z happeningů proti bourání hotelu Praha. Nejrůznějších aktivit, projektů a tvůrců, kteří nepodlehli a nepodléhají diktátu ať už autoritativního režimu, nebo komerčního establishmentu, jsou na výstavě k vidění desítky. Nejde o aktivistickou přehlídku, ale o pestrou ukázku toho, jak si udržet morální integritu. Kurátoři tak vedle sebe umístili třeba práce Aleny Šrámkové nebo Kateřiny Šedé, tvorbu studia MAK, připomínku potýkání se mnoha tvůrců s předrevolučním Svazem architektů i protestní akce, třeba právě proti bourání hotelu Praha nebo Transgasu.

Expozice Navzdory

Výstava nemá být vyčerpávajícím přehledem, ale spíš hledáním příkladů pozitivní deviace a odrazem osobností pětice kurátorů – kromě Krajčiho a Merty ji připravili ještě Klára Pučerová, Pavel Směták a Petr Vorlík. „Stejně jako to šlo za normalizace, která už nebyla žádným stalinským obdobím, jde to i dnes,“ domnívá se Dan Merta. Výstava má být i určitým apelem na současné tvůrce. „Profese architekta není jen o navrhování, ale má i své poslání. Architektura je nesmírně důležitá pro rozvoj společnosti, která si to ale často sama neuvědomuje a ani nevyžaduje, aby architekt byl i intelektuál, který ji pomáhá budovat,“ říká kurátor.

Vystavní projekt Hospoda U Hada, MAK

„Architektura je především svobodné povolání,“ doplňuje Mertu Petr Krajči. „A proč? Protože architekti mají odpovědnost. Pokud budu pracovat třeba i pod světovou superhvězdou, viz projekt Masarykova nádraží, a budu jen poslouchat, tak nejsem tvůrce a svobodný člověk.“ Architektura je podle kurátorů velice různorodá a dá se k ní přistupovat odlišnými způsoby, vždy je tu ale potenciál pro pozitivní snahy. „Pro mladou generaci by to mělo znamenat načerpání odvahy. Svoboda je vždy risk a tahle výstava ukazuje, že risk znamená pro toho, kdo je ve své tvorbě svobodný, velkou výhru do budoucnosti,“ říká Krajči.

Ekologické výzvy, nedostupné bydlení, nedostatek vizí? Jakým tématům čelí současní architekti a proč se vyplatí zajít si na výstavu Navzdory, i když nejste architekti? Poslechněte si audio verzi urban magazínu Spot.

autor: Alžběta Medková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.