Neboj se, že uděláš chybu. Odborníci radí, jak vybrat vysokou

1. únor 2024

Studovna se tentokrát přemístila na veletrh vysokých škol Gaudeamus, kde jsme v rámci doprovodného programu diskutovali o tom, jak vybrat vysokou školu. S výběrem nám v panelové diskuzi pomohla kariérní poradkyně a mentorka Helena Lorenc a výchovný poradce, učitel a držitel české Global Teacher Prize Roman Göttlicher.

„Jako první bych se snažila říct si, co od toho očekávám a co je moje motivace,“ vysvětluje Helena Lorenc, kde začít. „Kolikrát mi přijde, že se studenti snaží dívat jenom jednou cestou, kdy máme střední, vysokou školu a jdeme do práce, ale to už dávno není pravda. Jsou například roční pomaturitní jazyková studia, kdy se člověk ještě má možnost zorientovat nebo získat první větší pracovní zkušenost,“ popisuje.

„Potom i na té vysoké škole, když studenta zajímají různé věci, se mu najednou obrovsky otevřou oči a možnosti, které předtím třeba nevnímal,“ říká Roman Göttlicher s tím, že rozhodování může provázet strach a paralýza. „Když člověk půjde na vysokou školu nebo udělá nějakou volbu, tak v dnešní době, daleko víc než kdykoli dříve, to není rozhodnutí na celý život,“ dodává. „Neboj se, že uděláš chybu,“ vzkazuje studenstvu na závěr diskuze Roman Göttlicher.

Podle čeho se rozhodovat při výběru školy? Poslechněte si Studovnu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.