Na vysoké školství se dává stále méně peněz, upozorňují zástupci iniciativy Hodina pravdy

16. listopad 2023

17. listopad je Dnem boje za svobodu a demokracii a také Mezinárodním dnem studentstva. Jaká je současná situace českých akademiků a akademiček humanitních a společenských věd a na jaké problémy upozorňuje iniciativa Hodina pravdy?

„Hodina pravdy vznikla v podstatě jako ad hoc seskupení, které mělo připravit protest ke dni učitelů 28. března. Šlo tam primárně o to připomenout problematickou situaci, která ze všeho nejvíc z vysokého školství doléhá na humanitní společenskovědní a příbuzné obory umělecké, ale jsou s námi za zajedno dost často taky právníci,“ vysvětluje Jakub Izdný.

„Naším cílem je, aby se ta situace stabilizovala. Abychom měli nějakou jistotu, že máme prostor pro rozvoj a pro svoji práci tak, abychom ji mohli dělat dlouhodobě kvalitně,“ vysvětluje Nina Wanča s tím, že velkým problémem je financování. „V České republice se na vysoké školství dává stále menší a menší procento z peněz z hlediska třeba rozpočtu nebo HDP,“ konstatuje Izdný.

Na 17. listopad chystá Hodina pravdy alegorický průvod s maskami. „Bude to průvod, ve kterém chceme takovou trochu hravou formou ukázat, jak špatně na tom ty vysoké školy vlastně jsou a jak moc to ohrožuje Českou republiku jako stát a její budoucnost,” zve na akci Nina Wanča.

Co by zástupci z iniciativy Hodina pravdy popřáli studentstvu k 17. listopadu? Pusť si celý díl Studovny.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.