Nechat se vést intuicí. Death By Ren skládají hudbu jako samurajové: poslepu, ale přesně

3. srpen 2021

Určitě to nebude trvat dlouho a synthpopové trio Death By Ren uslyšíte ve filmu. Nejspíš půjde o cool akčňák, něco jako Drive. Ostatně, úspěšná hitovka Hopeless, která kralovala i naší hitparádě, zněla právě jako šitá na míru tomuhle kultovnímu filmu. Kde se inspiruje Lucie, Lukáš a Nick? 

Třeba u kapel, jako jsou Phantogram, ale i trochu pozapomenutých Bloc Party. Kapela v čele s frontmanem Kele Okereke kdysi platila za jasného reprezentanta nové vlny brit popu, později se ale přiklonila k elektronice. I u Death By Ren jsou slyšet rockové kořeny, přes které se kapela vydává směrem k elektronice. Lukáš, Lucie a Nick mají zjevně rádi opulentní synťáky, drum machines a veliké reverby.

O tom, jak vlastně vznikají jejich hymny, zatím poskládané na jediném EP Reaching for Light in the Dark, moc tahle pražská trojka nepřemýšlí. „Prostě si posíláme licky,“ říká zpěvačka Lucie. Přiznávají ale, že veselé věci moc nepíšou. 

Když už se k nim dostanou, jak to vypadá? Jaké mají jako kapela cíle? A který slavný interpret z legendárního labelu Ninja Tune jim zremixoval song? Poslechněte si Startér s kapelou Death By Ren a vyrazte 11. srpna na pražský Stalin, kde zahrají na třetím letošním Startér Showcase spolu s Miss Petty. 

autoři: Jakub Kaifosz , Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.