Nechtěl jsem být zranitelný kluk. S Pochcánkem jsem šel za hranu možností, říká režisér Jan Hušek

28. leden 2024

Hostem podcastu Pochlap se byl režisér Jan Hušek, kterému loni na podzim vyšel dokumentární film Pochcánek. V něm se zamýšlí nad otázkami mužství a pokouší se zachytit přechod od chlapce k muži. Václav Rouček se s ním bavil nejen o jeho novém filmu, ale také o vztahu s otcem, diskomfortu i o tom, proč je důležité mít mužský vzor.

„Nevyhovovalo mi být zranitelný kluk, musel jsem prožít nějaký diskomfort. Nemyslím to tak, že by muž neměl být křehký, ale nesmí se ho všechno dotknout. Proto jsem natočil Pochcánka. Člověk musí vnitřní mužství najít a neustále ho rozvíjet. Karel Vachek mi na FAMU řekl, že mužem se staneš až těsně před smrtí. To si budu pamatovat celý život,“ říká v úvodu Jan.

Jan Hušek s moderátorem Václavem Roučkem

Název Huškova dokumentu souvisí s jeho osobním příběhem. „Do třinácti let jsem se počůrával. Souviselo to se vztahem s tátou, od dětství mi chyběla otcovská figura kámoše a parťáka v jednom. Proto jsem ji hledal jinde. Tvůj jedinej mužskej vzor ale není jen otec, nikdy není tak ideální, aby tě zastupoval ve všem.“

„S tátou si nerozumím od malička. Chyběl mi jeho kontakt. Bavit se s ním dokážu, ale nikam to nevede. Celej rozhovor by byl o tom, že bych měl dělat věci jinak, že bych měl mít stálej plat a rodinu. Poraněním z dětství se nikdo nevyhne, ale je třeba je řešit, jinak tě budou brzdit,“ dodává v rozhovoru.

Proč se nebaví se svým otcem? Kdy se naposledy rozčílil? Z čeho má největší strach? A proč je David Goggins jeho mužský vzor? Poslechněte si nový díl Pochlap se s režisérem Janem Huškem.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.