Nejdivnější díl Halloweenu. V Halloweenu III vyměnili Michaela Myerse za druidy a vraždící androidy

31. říjen 2018

Zatímco všichni ostatní se chodí do kina koukat na nejnovější Halloween, Ektoplasma se tentokrát podívala na epizodu halloweenské série, na kterou by většina nejraději zapomněla. Ve filmu Halloween III: Season of the Witch není zabiják Michael Myers ani jeho protivnice Laurie Strode. Zato jsou tam androidi, smrtící halloweenské masky a druidská magie. A mrtvým dětem tam lezou z úst brouci a hadi.

Halloween III není dobrý film, ale je rozhodně fascinující. Z dnešního pohledu působí jako čiré pomatení smyslů. Ze všech jedenácti filmů halloweenské série je jediný, kde nevystupují žádné postavy z předchozích dvou dílů, a dokonce to ani není teenagerská vyvražďovačka. Namísto ní nám tvůrci naservírovali podivný okultní horor. Film vypráví o zlotřilém řediteli firmy, která vyrábí halloweenské masky pro děti, který ukradl jeden z kamenů ve Stonehenge, aby s jeho pomocí obnovil čarodějnický svátek Samhain. Zároveň má k ruce armádu androidů, kteří na jeho povel zabíjí všechny, kdo zkříží jeho ďábelské plány.

Může nás proto překvapit, že za filmem stojí v podstatě stejný tým, který vytvořil první dva díly, a to včetně slavného režiséra Johna Carpentera. Předchozí Halloween II totiž (poměrně úspěšně) navázal na první díl, děj přenesl většinou do nemocnice, přidal na krvavosti vražd a vnesl do mytologie Michaela Myerse nový prvek – ukázalo se, že Laurie Strode je ve skutečnosti zabijákova sestra. Divákům a kritikům to ale bylo málo. Halloween II sice nebyl propadák, ale v porovnání s tržbami prvního dílu o něj nebyl velký zájem. Kritika tvůrcům vytýkala, že prostě jen zopakovali model prvního filmu a jen přidali na krvavosti vražd. V roce 1981, kdy film vznikl, byla navíc kina zaplavena spoustou dalších teen slasherů, které se pokoušely zopakovat nedávný úspěch prvního Halloweenu a filmu Pátek třináctého.

Tvůrčí tým, který stál za prvními dvěma Halloweeny, se proto rozhodl, že z Halloweenu udělá antologii podobnou dnešnímu seriálu American Horror Story. Každé další pokračování mělo přinést samostatný příběh, který by se vázal ke svátku Halloween. První verzi scénáře navíc napsal Nigel Kneale, tvůrce slavného britského sci-fi seriálu z padesátých let o profesoru Quatermassovi a celkově uznávaný autor televizní a filmové sci-fi. Ani on ale nedokázal dát evidentně za vlasy přitažené zápletce jasnější tvar.

Z filmu Halloween III

Dnes Halloween III funguje jako zábavně divný film, který je ale na rozdíl od spousty brakových hororových béček řemeslně solidně natočený. Na svou dobu hodně kreativní jsou krvavé gore scény maskéra Toda Posta. Nejpůsobivější je ale soundtrack, za kterým stojí sám John Carpenter. Z filmu si nejspíš zapamatujete hlavně vlezlou melodii z reklamy na prokleté halloweenské masky, daleko působivější je ale Carpenterovo score. Tvůrce pro film vytvořil originální hudbu odlišnou od slavné ústřední melodie prvního Halloweenu a prodchnutou mnohem apokalyptičtější atmosférou.

Důkazem toho, že Halloween III není mrtvá záležitost, je i fanouškovský krátký film Return of the Witch, který vznikl letos. Projekt amatérského filmaře Brandona Tobatta sice není příliš povedený, ale ukazuje, že kult smrtících masek z městečka Silver Shamrock pořád žije.

Více o nejbizarnější epizodě Halloweenu, druidech a androidech ze Stonehenge a apokalyptické hudbě Johna Carpentera si poslechněte v posledním díle Ektoplasmy.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.