Nejkrásnější trek Evropy. Milovnice hor Hana Jampílková vypráví o Tour du Mont Blanc

13. červen 2022

Tour du Mont Blanc je okruh okolo nejvyšší hory západní Evropy, dlouhý 160 km a stoupající přes 9000 výškových metrů. Jaké zážitky si z něj přivezete?

Cestovatelka a milovnice hor Hana Jampílková absolvovala v roce 2019 korsickou GR20, o které se říká, že je to nejtěžší trek Evropy. A pak se rozhodla zkusit tu údajně nejkrásnější trasu, Tour du Mont Blanc. Vyrazila na ni se třemi kamarády v covidovém roce 2021, ale přestože trek obchází horu po švýcarské, italské i francouzské straně hranic, neznamenalo to za srpnových podmínek žádné větší obtíže.

Hana Jampílková

Pořád se máte čím kochat

„Hory, všude hory, pořád se máte čím kochat,“ pochvaluje si Jampílková. Kempy jsou v sezoně plné, ale místo na stan se vždy najde. Na trase se podle české cestovatelky netvoří žádné houfy nebo zástupy“. Nejčastěji se Tour de Mont Blanc zahajuje ve vesnici Les Houches, která leží u Chamonix, a pokračuje obvykle proti směru hodinových ručiček.

Začátky jsou nejhorší?

Spát je možné na chatách v kempech a částečně i bivakovat. „Vyměnila jsem tak proto stan, který měl 2,8 kilogramu, za tarp, který vážil 650 gramů,“ říká cestovatelka. Váhu batohu hodně sleduje, nešetří jedině na fototechnice. Nejtěžší den treku byl ten první, kdy se se zátěží stoupá ještě tou méně záživnější částí trasy.

Jak probíhá putování kolem nejvyšší hory (západní) Evropy? Poslechněte si kompletní záznam Casablanky o Tour du Mont Blanc s Hanou Jampílkovou. A nezapomeňte si prolédhout fotogalerii z narozeninového cestovatelského večírku pořadu Casablanca, který proběhl v pátek 10. června v pražském Café V lese!

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.