Nejlepší letní tábor na světě. S Besedou u Bigbítu řešíme novou českou hudbu a filozofujeme o popu

27. červenec 2021

Tentokrát jsme si do studia nepozvali žádného neobjeveného hudebníka, ale festivalové harcovníky. Pavel Uretšlégr a Lucie Bílková připravují blížící se 28. ročník Besedy u Bigbítu, největšího hudebního svátku pro domácí hudební alternativu. Jaké kapely letos dramaturgy nadchly? Jaká jsou nepsaná festivalová pravidla? A hlavně, které songy ze Startéru se jim nejvíc líbí? 

Třeba Josefina Dusk, naše letošní finalistka. Tu Pavel s Lucií přirovnávají ke Kate Bush, Jonáš zase přidává Kate NV. Kdo jste Josefinu viděl na našem showcase na Stalinu, víte, že naživo to umí skvěle rozjet. Dobrá volba, Besedo! Spoustu chvály sklidili taky Méta Monde, třeba proto, že se na české scéně zase po nějaké době objevuje hudba, která chce primárně bavit.

A snad vůbec největší pochvala? Ta patřila ostravským February. Jejich track Oust dokončil kapelní přerod z něžného indie do pořádně našlapaného math rocku. „Maj to dobře spočítaný!” zvolala nadšeně Lucie Bílková. Pavel Uretšlégr se zase veřejně omluvil, že February pořád na festival nepozval. Příští rok to prý už určitě vyjde! 

Jaké kapely si Pavel pouští při běhu? Jak spolu s Lucií hodnotí čím dál zajímavější domácí rapovou scénu? Jsou Midi Lidi smutná nebo veselá kapela? Poslechněte si Startér a všechno se dozvíte! 

autoři: Jakub Kaifosz , Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.