Nejlepší seriály dekády podle Radia Wave: Osvícený kult kvalitní televize

17. prosinec 2020

Quality TV má za sebou úrodných deset let, ve kterých televizní tvorba v mnoha ohledech získala převahu nad tradičním soupeřem v podobě kin. Z nepřeberného množství možností vybral kritický panel Radia Wave seriály, které i po letech rezonují, navíc zohledňují pestrost žánrové nabídky. Prostor tak dostala animovaná konina, výbušná sociální témata, intimní psychologické drama, podvratná detektivní retardace i kultický Rolls Royce mezi dokudramaty. Příjemnou jízdu!

  1. Better Call Saul

ze seriálu Better Call Saul

Breaking Bad odhalil, že v každém zneuznaném středoškolském učiteli dříme potenciální lidská zrůda. Better Call Saul ukazuje, že i z komické figurky prohnaného právníka se může vyklubat vrstevnatá, ambivalentní, ale skrz naskrz sympatická postava.

Spin off jednoho z nejlepších seriálů nulté dekády použil nejkarikaturnější postavu Breaking Bad a učinil z ní centrum snad ještě komplexnějšího a tragičtějšího příběhu. Showrunner Vince Gilligan a jeho tým tu ani o píď neslevili z vypravěčské a stylistické vynalézavosti a perfekcionistické péče o každý detail. Po pěti výtečných sezonách seriál desetiletí.

  1. Wild Wild Country

Ze seriálu Wild Wild Country

Rajneeshpuram forever! Dějiny náboženské komunity kolem indického duchovního Bhagwana Shree Rajneeshe (aka Osho), která se nakrátko usadila ve Spojených státech, by snadno mohly sklouznout do katalogu neuvěřitelných absurdit. Tvůrci mistrovské dokumentární série Wild Wild Country ji ale zachycují jako hluboce ambivalentní, mysteriózní tragédii o nemožnosti soužití radikálně odlišných hodnotových systémů. Tough titties.

  1. Černobyl

Záběr ze seriálu Černobyl od televize HBO

Seriál, který v nás zůstal jako radiace v ukrajinské půdě. Tvůrcům se podařilo něco víc než jen zdařilá, byť místy konvenční dramatická rekonstrukce katastrofy. Přenesli na obrazovku nejen toxicitu známé události, ale i lží, které byly v důsledku stejně rozkladné jako radiace.

Úchvatně zhoubné audiovizuální řešení dalo světu mimo jiné trendující hlášku „not great, not terrible“ – nic ale není vzdálenější hodnocení ulpívající špíny jednoho z mimořádných děl dekády.

  1. BoJack Horseman

Ze seriálu BoJack Horseman

Nejslavnější kůň filmového průmyslu BoJack se stal také největší hvězdou vlny animovaných seriálů pro dospělé. Tvůrce seriálu Raphael Bob-Waksberg se prý inspiroval hlavně seriály Mad Men a Simpsonovi a výsledek opravdu trochu vypadá, jak kdyby Don Draper zaparkoval u Homera Simpsona na gauči.

  1. Atlanta

Ze seriálu Atlanta

Americké město Atlanta bývalo centrem amerického otrokářství, ale dnes je označované za „černou Mekku Jihu“, kde se Afroameričanům žije neobyčejně dobře. Seriál Donalda Glovera nesoucí jméno této metropole je také plný paradoxů, nejistoty a přízračných her s identitami. Vítěz kategorie whiteface dekády.

  1. Ozark
Ze seriálu Ozark

Praní peněz ještě nikdy nebylo tak ponuré a sexy. Navzdory dvěma loňským cenám Emmy stále poněkud nedoceněný autorský projekt herce, scenáristy a režiséra Jasona Batemana – temný i hrozivě vtipný thriller Ozark – má za sebou tři neuvěřitelně vyrovnané sezony.

Brilantně napsaný a vystavěný, při vší jednolitosti dramatického tónu neustále překvapující seriálový klenot zároveň v postavě Wendy (Laura Linney) stvořil jednu z nejemancipovanějších ženských figur současné quality TV. Čtvrtou sezonou se příští rok osudy rodiny Wardových uzavřou, budou na to mít ale velkorysých 14 dílů.

  1. Mindhunter
Ze seriálu Mindhunter

David Fincher rád pobývá v mysli sériového vraha. Myšlenka postavit seriál nikoli na pátrání po samotných vraždách, ale na sestavování psychologického portrétu již usvědčených pachatelů, je skvělá. A seriál Mindhunter tuhle premisu dokázal proměnit ve vtahující, chladné a zvrácené univerzum, kde mrazí nikoli z násilí samotného, ale z toho, jak o něm promlouvají sami jeho původci.

  1. Malej Quinquin
Ze seriálu Malej Quinquin

„Chráněná dílna“ Bruna Dumonta aneb svérázná komediální absurdita postavená na (anti)hrdinech v permanentním mentálním zatmění. Malej Quinquin je nesmírně zábavnou a chytře podvratnou hrou s detektivními motivy, která s gustem destruuje veškerá dramaturgická pravidla a přitom se nenásilně dotýká témat rasismu, xenofobie i úvah o povaze zla a jeho vlivu na rurální venkovskou komunitu.

Někdejší průkopník vyprázdněné narace Bruno Dumont i v Quinquinovi zkoumá hranici mezi člověkem a bestií, normalitou a vyšinutím, ovšem tentokrát ze zcela odlišných, divoce groteskních pozic.

  1. Boj o moc
Ze seriálu Succession

Ach, ty zvrhlosti, kterých se bohatí dopustí ve jménu moci... Unikátní příklad seriálu, ve kterém vlastně absentují kladné postavy a člověk je nucený k unikátním morálním volbám, na čí stranu v rodinné korporaci Royových se postaví. Geniálně vystavěné scény trapnosti, nízkosti a podlosti, absurdně ponižující rituály, brilantní a na vteřinu přesně načasované twisty. Odpudivost málokdy bývá takhle atraktivní.

  1. Olive Kitteridge
Ze seriálu Olive Kitteridge

Čtyřdílná minisérie HBO Olive Kitteridge je virtuózní ukázkou práce s dialogy, časem i postavami, které nejsou nijak zvlášť výjimečné, ale už po pár minutách vám nezvratně přirostou k srdci. Režisérka Lisa Cholodenko a jako vždy skvělá Francis McDormand se postaraly o jednu z nejuhrančivějších charakterových studií dekády.

Zvláštní uznání (abecedně):

Adventure Time
Fargo 2
Queen´s Gambit
The Fall
The Knick
The Night Of
Top of the Lake 1
Young Pope

Proč se Vítek bojí hlasů sériových vrahů? Kdo je podle Tondy největší miláček mezi sektáři? Co Alešovi imponuje na detektivovi jménem Mlha? A pomůže nám sluníčko? To se dozvíte, když si poslechnete komentáře k vybraným seriálům od tříčlenného grémia Čelistí.

Spustit audio

Související

Více o tématu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.