„Nejvyšší soud“ Facebooku je jen plivnutím do moře problémů

12. květen 2020
Ucho

Facebook na začátku května definitivně oznámil vznik nezávislé kontrolní rady, která má rozhodovat o konkrétních případech smazání nebo zachování obsahu jak na Facebooku, tak na Facebookem vlastněném Instagramu. V těchto případech může rada zvrátit i přímo rozhodnutí Marka Zuckerberga, který slíbil se rozhodnutím rady řídit.

Rada má zatím 20 členů a do konce roku by jich mělo přibýt dalších 20. Je zřízena jako nezávislá organizace, financována 130 miliony dolarů od samotného Facebooku s tím, že peníze jsou plně pod kontrolou rady a Facebook je nemůže odříznout. V radě zasedá celá řada právních expertů z celého světa nebo například bývalá dánská premiérka. Rada bývá přirovnávána k jakémusi „nejvyššímu soudu Facebooku“.

Členové rady se v komentáři pro New York Times zavázali při posuzování případů nehledět na ekonomické a politické zájmy Facebooku. To je samozřejmě skvělé a struktura financování rady by jim to měla usnadnit. Co je méně jasné, je, jak velký vliv bude mít činnost rady na reálný chod Facebooku. Bavíme se o tělesu, které bude posuzovat jednotlivé případy a to, jestli mají zůstat na síti nebo být smazány, nebavíme se o vytváření širšího rámce gigantické společnosti, jejíž služby pravidelně využívá asi třetina lidí na zeměkouli.

Mluvíme o firmě, která ovládá způsob, jakým spolu komunikují doslova miliardy lidí a jejíž problémy jsou daleko širší než jednotlivé „kontroverzní“ posty, jako třeba v případě historické fotky z napalmového útoku ve Vietnamu. O roli Facebooku při etnických čistkách Rohingů v Myanmaru ani nemluvě. Čtyřicetičlenná rada posuzující jednotlivé případy toho z principu nemůže ovlivnit příliš mnoho. Zuckerbergovy sliby jsou hezké, ale faktem je, že jinak nic Facebook nezavazuje k tomu, řídit se rozhodnutím rady. Čistě teoreticky její rozhodnutí ignorovat může.

Logo

Jillian York z Electronic Frontier Foundation dále kritizuje, že v radě není ani jeden expert na svobodu slova z Blízkého východu a jihovýchodní Asie, tedy regionů, ve kterých měl v minulosti s mazáním obsahu problémy. Na serveru Wired přirovnává Siva Vaidhyanathan krok k autocenzorským mechanismům, kterým se ve 20. století podřídil americký filmový průmysl. „Seberegulace je skvělý způsob, jak můžete působit, jakože podporujete určité hodnoty, a zároveň udržet odpovědnost a regulaci na minimu,“ píše Vaidhyanathan. Zároveň upozorňuje na to, že americká filmová studia jsou více citlivá k požadavkům Čínské lidové republiky než amerického senátu.

Čtěte také

Vaidhyanathan říká, že představa, že rada bude mít nějaký závažný dopad na každodenní chod Facebooku, je naprosto absurdní. „Facebook se hýbe rychle a rozbíjí věci, jako například demokracii. Tato rada je navržená tak, aby se hýbala pomalu a zachovávala věci, jakými je Facebook,“ říká v parafrázi slavného výroku Zuckerberga. Není pochyb o tom, že činnost rady přispěje k robustnější debatě o obřím vlivu, jaký má soukromý Facebook na veřejné záležitosti. Doufejme, že se z ní nestane jen jakýsi fíkový list, který bude svou existencí nepřímo krýt jiná různá pochybení technologického giganta. Jako počátek debaty je rada možná slibným krokem. V současné podobě je ale zatím jenom plivnutím do moře problémů v jádru Facebooku.

Jak bude fungovat rada dohlížející na mazání facebookových postů? Co novému tělesu vytýkají jeho kritici? Poslechněte si glosu Matěje Schneidera.

Komentáře v rubrice Ucho vyjadřují názory autora.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.