Bude se opakovat rok 2016? Za nezabezpečenost voleb si Američané mohou do velké míry sami

2. listopad 2020
Ucho

Spojené státy nemají jeden volební systém, ale mají jich padesát – tohle souvětí bylo za posledních několik let zopakováno tolikrát, že budete marně dohledávat, kdo ho řekl jako první. A nejhorší je, že co se týče zabezpečení integrity voleb, je jeden z těchto systémů horší než druhý. Hrozí, že povolební Spojené státy opět zaplaví tvrzení, že jejich prezidentské volby rozhodl zásah cizí mocnosti?

O tom, že se Rusko pokusilo zasáhnout do amerických prezidentských voleb roku 2016, neexistují takřka žádné pochybnosti. O čem už je více namístě pochybovat, je to, jak moc tento zásah ovlivnil jejich výsledek. O čem na druhou stranu nejde pochybovat vůbec, je, že Američané za poslední čtyři roky neudělali skoro nic proto, aby se podobné fiasko neopakovalo. Volební systémy ve Spojených státech přímo vyzývají k pokusu o podvod: volí se často na netransparentních volebních počítačích, které sice nejsou připojené k internetu, ale jak ukázaly mnohé experimenty, vůbec to neznamená, že jsou bezpečné.

V roce 2018 proto předložila skupina kongresmanů z obou dominantních stran návrh zákona, který by změnil podobu amerických voleb. Zabezpečení je v jádru jednoduché: vrátit se k papíru. Na elektronických volebních přístrojích je totiž nejhorší, že je takřka nemožné věrohodně jejich výsledky ověřit. V momentě, kdy by Američané volili pomocí papírových lístků, je kontrola daleko snazší. Zmíněný návrh zákona od roku 2018 sice doplnily podobné návrhy jiných kongresmanů, reálně se ale nic nepohnulo.

Nejde jenom o případné zahraniční vměšování. Například volby z roku 2018 – obzvláště ve státě Georgia – velmi dobře ukázaly, že z volebního chaosu a nepřesností mohou potenciálně těžit i domácí politici. A tak jsou zase Spojené státy těsně před volbami v situaci, kdy se jejich občané mohou velmi legitimně obávat, jestli se vůbec dozvědí reálný výsledek voleb. Obě strany navíc během své kampaně udělaly vše proto, aby podkopaly důvěru voličů v legitimitu voleb. „Jediný způsob, jak mohou demokraté vyhrát volby, je podvod,“ hlásal nedávno Trump.

Volba prezidenta USA

Nejde jenom o samotné volby. „Jestli Biden vyhraje, Russiagate se jako kouzlem promění v Chinagate,“ varuje australská blogerka Caitlin Johnstone. Naráží právě na to, jakým způsobem v posledních letech americké mediální scéně dominoval narativ o ruském vlivu. Republikáni už teď skládají základní stavební bloky svého vlastního zrcadlového narativu o tom, že Joe Biden je loutkou Pekingu.

Asi jediné, co by v tuto chvíli mohlo rozptýlit případné pochybnosti ohledně letošních prezidentských voleb, je dostatečně jednoznačný výsledek. Jestli nepřijde, nachystejte se na další pěkně únavné čtyři roky. Během nich už by američtí zákonodárci opravdu reformu volebního systému stihnout mohli. Otázka je, kolik z nich si ji skutečně přeje.

Čeká nás v případě Bidenova vítězství čínská varianta na Russiagate? Poslechněte si glosu Matěje Schneidera.

Komentáře v rubrice Ucho vyjadřují názory autora.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.