Padla kosa na kámen. Na Silicon Valley si své antimonopolní drápy brousí hned tři americké instituce

27. říjen 2020
Ucho

„Spojené státy versus Google jsou nejvlastenečtější slova, která jsem slyšel za hodně dlouhou dobu,“ tweetoval americký republikánský senátor Josh Hawley minulý týden. Reagoval tak na antimonopolní žalobu ministerstva spravedlnosti, která obviňuje Google ze zneužívání svého dominantního postavení. Senátor Hawley má rozhodně pravdu, že tu dlouho nic takového nebylo. Žaloba na Google je přitom jen střípek.

„Pokud necháme Google takto pokračovat, přijdeme o další vlnu inovátorů a Američané možná nebudou moct těžit z ‚dalšího Googlu‘,“ řekl ministr spravedlnosti Bill Barr při oznámení nové žaloby. Odkazuje se tak k poslední podobné žalobě, kterou ministerstvo zahájilo v 90. letech proti Microsoftu. Barr upozorňuje, že díky tlaku ze strany americké vlády na Microsoft mohla uspět nová generace technologických firem, jako je právě Google. Teď je ale dle úsudku ministerstva Google ve stejné pozici jako právě Microsoft před dvaceti lety. K žalobě se připojili i zástupci jedenácti amerických států.

Ministerstvo spravedlnosti ale není jedinou americkou institucí, která se probouzí po několika dekádách antimonopolní nečinnosti. Na začátku října vydal i příslušný podvýbor Sněmovny reprezentantů amerického Kongresu rozsáhlou zprávu, která se soustředí kromě Googlu také na Amazon, Apple a Facebook. Na 449 stranách tu kritizuje mimo jiné právě nečinnost Federální obchodní komise a zmíněného Ministerstva spravedlnosti. Podle podvýboru v posledních dekádách tyto instituce vykládaly antimonopolní zákony příliš mírně.

Čtěte také

Zpráva doporučuje hned několik kroků, které je dle členů podvýboru třeba podstoupit. Jednak je třeba zpětně rozdělit technologické firmy. Nejtypičtějším příkladem tu je případný vynucený odprodej Instagramu Facebookem. Dle názoru autorů zprávy v roce 2012 koupi Instagramu regulátoři vůbec neměli povolit – vedla podle nich jasně k podkopání hospodářské soutěže a s tímto záměrem byla i Facebookem provedena.

Cílem zprávy ale není pouze rozdělit technologické giganty. Členové podvýboru evidentně chtějí revitalizovat americkou antimonopolní politiku v nejširším slova smyslu. Zpráva proto také doporučuje například: posílení a vyjasnění existujících zákonů, které mají chránit hospodářskou soutěž; zvýšení rozpočtů příslušných regulačních úřadů – tedy antimonopolní divize Ministerstva spravedlnosti a Federální obchodní komise; posílení možnosti řadových Američanů žalovat dominantní firmy.

Komentáře v rubrice Ucho vyjadřují názory autora.

Kromě Ministerstva spravedlnosti a Kongresu se evidentně nechce nechat zahanbit ani zmíněná Federální obchodní komise. Ta se ještě definitivně nerozhoupala, ale podle informací Washington Post a New York Times by se v nejbližších týdnech měla rozhodnout, jestli nepřistoupí k antimonopolní žalobě Facebooku. 

„V kontextu antimonopolního práva se mi zdá, že v minulosti soudci v mnoha případech zaměňovali svůj ekonomický úsudek a to, co zákony skutečně stanovují,“ říkal zmíněný Josh Hawley při nedávném slyšení v Senátu. Rostoucí koncentraci moci v rukou několika firem označil vyloženě za ohrožení americké demokracie. A Washington DC si to evidentně konečně přestává nechat líbit.

Proč jde v nové zprávě amerického Kongresu o daleko víc než Silicon Valley? Poslechněte si glosu Matěje Schneidera.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.