„Jsme hodní,“ chce vás Facebook přesvědčit robotickým hlasem vyhýbavého chatbota

9. prosinec 2019
Ucho

Vánoce jsou časem klidu, míru a porozumění. A pokud byste s tím měli doma trochu potíže, obraťte se na Facebook. „Facebook vám pomáhá navázat kontakt s lidmi ve vašem životě a sdílet s nimi své příspěvky,“ píše se ostatně na jeho homepage. Pro své zaměstnance proto naprogramoval chatbota, který jim má pomoci s nepříjemnými otázkami jejich blízkých.

Jmenuje se Liam Bot a v USA měl zaměstnancům Facebooku posloužit především před díkůvzdáním. Tento svátek má totiž spousta Američanů spojený nejen s obřím krocanem, ale i s nepříjemnými dotazy od rodiny a politickými hádkami u slavnostní večeře. A reputace Facebooku šla v posledních letech strmě dolů. Po skandálu firmy Cambridge Analytica nebo nezvládnuté situaci okolo etnických čistek Rohingů v Barmě se teď zdá celkem neuvěřitelné, že ještě před několika lety se v USA spekulovalo o Marku Zuckerbergovi jako o potenciálním kandidátovi na prezidenta (i když je nutné brát v potaz, že podobně se mnohdy hovořilo i o moderátorce Oprah Winfrey).

Liam Bot samozřejmě očekává otázky především ohledně soukromí uživatelů. Odpovědi, které z něho padají, jsou ale podobně vyhýbavé jako Zuckerbergovy výpovědi v americkém Kongresu. „Facebook investuje každoročně miliony, aby uchoval soukromí svých uživatelů,“ odpověděl na jednu z nich podle serveru Fast Company.

Čtěte také

Konkurenční technologický gigant Google má v otázkách soukromí také mnoho másla na hlavě. To ale jeho zaměstnankyni Adrienne Porter nezabránilo v tom, aby Liam Bota začala parodovat na sítích a rozšířila jeho působnost i do jiných sfér, než je Facebook – například na témata bývalých partnerů. Následně do Liamova repertoáru přidala právě odpovědi Marka Zuckerberga z Kongresu. „Jak to, že jsi stále ještě single?“ „Tím, jak se vyvíjíme v jedné sféře, vytváří to problémy zase na jiných místech. A to je pro nás velké téma.“

Od Facebooku je samozřejmě hezké, že myslí na rodinnou harmonii svých zaměstnanců. Doufám, že se Liam Bot ujal a že se k němu celé rodiny vrátí znovu právě na Vánoce. Třeba Liam zvládne zazpívat i koledu pod stromečkem! Pokud by si ale Facebook přál napravit svoji reputaci, doporučoval bych mu spíš s ní něco dělat než o tom mluvit robotickým hlasem. Brzy možná nebude mít na výběr.

Pomůže reputaci Facebooku spoléhání se na roboty? A jakou koledu byste od Liam Bota nejraději slyšeli? Poslechněte si glosu Matěje Schneidera.

Komentáře v rubrice Ucho vyjadřují názory autora.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.