Facebook nezabezpečil 600 milionů uživatelských hesel. Zuckerbergovi už nevěřte ani nos mezi ušima

25. březen 2019
Ucho

Na konci minulého týdne Facebook potvrdil, že kvůli nově odhalené chybě měla sociální síť uložená hesla až 600 milionů uživatelů v nezabezpečené podobě. Podle časopisu Wired to znamená, že tisíce zaměstnanců Facebooku si mohly jednoduše jakékoliv z těchto hesel vyhledat. To je samo o sobě velký skandál. Dnešní díl komentářové rubriky Ucho je o tom, že nejhorší je, jak se s ním vypořádává šéf sítě Mark Zuckerberg.

Nejsou to ani 3 týdny, co Mark Zuckerberg ve svém postu sliboval, že Facebook bude do budoucna „sítí zaměřenou na soukromí“. Nereagoval na žádný konkrétní problém. Prý ví, že síť má v tomto ohledu co napravovat. Šéf Facebooku má ale za sebou v tuto chvíli už velmi dlouhou a komickou šňůru omluv za prohřešky vůči soukromí uživatelů. A každé další se dá věřit méně a méně. Alan Z. Rozenshtein na serveru Lawfareblog označil Zuckerbergovy sliby za „praní špinavé pověsti“. A při zpětném pohledu vypadá všechno ještě kostrbatěji.

Facebook

Špatně zabezpečená hesla až čtvrtiny aktuálních uživatelů Facebooku nejsou jedinou špatnou zprávou z minulého týdne. Pamatujete si rádoby pokorné omluvy Marka Zuckerberga před rokem v americkém Kongresu? Tehdy se zpovídal ze způsobu, jakým se Facebook vypořádal se skandálem okolo firmy Cambridge Analytica a ovlivňování amerických voleb v roce 2016. Zuckerberg se tvářil, že chce udělat maximum pro to, aby obavy kongresmanů a senátorů zahnal. Podle reportáže serveru Daily Beast to vypadá, že Facebook o zneužití své platformy analytickou firmou, která měla pomoci Trumpovi do Bílého domu, věděl daleko dříve, než kdy Zuckerberg v Kongresu přiznal. Tolik k upřímnosti před zákonodárci.

Bůhví jak to celé bylo i s aktuálním skandálem s nezabezpečenými hesly. Podle prohlášení Facebooku odhalila chybu kontrola, která proběhla letos v lednu. Je velmi nepravděpodobné, že Mark Zuckerberg o tomto průšvihu nevěděl, když na začátku března smolil svůj manifest slibující větší soukromí. Jde tak v tomto slibu vidět něco jiného než preventivní snahu zlepšit čím dál tím víc pošramocenou reputaci?

Smazat facebook? Nepomůže, sledovat vás bude dál. Jde ho ale změnit?

Mark Zuckerberg

„Pokud si koupím Ford a ten nejezdí dobře, můžu si koupit Chevrolet. Pokud mě štve Facebook, je nějaká podobná služba, ke které můžu přejít?“ ptal se v úterý šéfa Facebooku Marka Zuckerberga senátor Lindsey Graham. „Máte monopol?“ dotíral dál po několika vyhýbavých odpovědích. „Mně to tak rozhodně nepřipadá,“ uhnul nakonec Zuckerberg a sálem se rozezněl smích. Takových momentů bohužel bylo během Zuckerbergova slyšení před senátní komisí zoufale málo.

Do třetice všeho špatného: podle New York Times spolupracuje Facebook s administrativou Donalda Trumpa na systému, který by za pomoci prosévání příspěvků na sociální síti umožnil americké vládě odepírat občanům sociální dávky. Zatím není přesně známo, jak by takový program měl fungovat. Jako aktivita sítě zaměřené primárně na soukromí to ale opravdu nezní. Spíš to připomíná dystopický „čínský sociální kredit“, který v posledních letech právem děsí celý svět.

Během loňských slyšení v Kongresu bylo vidět, že se americkým politikům do drsnější regulace Facebooku moc nechce. Od té doby se ale mnohé změnilo. Mezi přední kandidátky na prezidentku v roce 2020 patří Elizabeth Warren, která slíbila proti technologickým gigantům razantně zakročit. Pochybnosti byly na místě vždy, ale po zmíněných zprávách z posledních týdnů je nad slunce jasné, že Marku Zuckerbergovi nejde věřit, že svou firmu pro blaho našeho soukromí ukočíruje sám.

Nezabezpečená hesla, údajné lhaní v Kongresu, dystopické spolupráce s vládou – jde opravdu Facebooku o vaše soukromí? Poslechněte si glosu Matěje Schneidera.

Komentáře v rubrice Ucho vyjadřují názory autora.

 

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.