Nekompromisní beaty a privátní jedy servírují Arleta a Doechii, k tomu pijte punkově žvýkačkový CHAI

13. červenec 2022
Topinky

Někdo v autobuse zvrací, někdo tam píše hity. Zatímco část naší hudební reakce se řadí do první kategorie, do té druhé spadá třeba japonská čtveřice CHAI, která zažila plodné tour s mezinárodním kolektivem Superorganism. Hero Journey!

CHAI - Hero Journey ft. Superorganism

Credits: Orono Noguchi, Timothy Shann, Christopher Young, Earl Ho, Mana Obata, Kana Obata, Mark Turner, Timothy Shann
Label: Sub Pop
Album: Hero Journey single

Japonské kvarteto CHAI chytře míchá žvýkačkové J-popové melodie s disco-punkovou úderností a tajnou ingrediencí je samozřejmě faktor japonské roztomilosti, kawaii. Mana, Kana, Yuuki a Yuna s ním nešetří ani v novém singlu Hero Journey, který má videoklip jak vystřižený z 16-bitové počítačové hry. CHAI vydávají na Sub Pop, už si jich stihl všimnout i Damon Albarn a kvarteto hostovalo na desce Gorillaz (loni také natočili píseň s Duran Duran). Na novince Hero Journey pro změnu CHAI poprvé využívají služeb hostujících umělců, kterými je mezinárodní skupina Superorganism. „Máme navzájem rádi svoji hudbu a odjeli jsme s nimi britské a evropské turné. Skončilo to tím, že jsme spolu psali písně v autobusu,“ popisují genezi nové písně CHAI. Spojení se Superorganism není náhodné, zpěvačka mnohočetného hudebního kolektivu Orono Noguchi totiž žije v Tokiu.

Arleta - Private Poison

Credits: Arleta Jánská, David Herzig, Lukáš Chromek
Label: self-released
Album: Private Poison single

Kariéra pražské rapperky Arlety stoupá ke hvězdám. Uběhl sotva půl rok od průlomového featuringu na desce Hugo Toxxxe a Arleta se stihla vyšplhat mezi nejzajímavější interprety domácí scény a získat třeba cenu Apollo. Nedlouho po vydání dvojsinglu Weapon/Paranoia se na konci června přihlásila s další novinkou. Private Poison je její další temný track s feministickým poselstvím. O produkci se jako tradičně postaral David Herzig aka Lotus Wash. Za zmínku rozhodně stojí videoklip od vizuální umělkyně, která si říká Ver Nismo, v němž Arleta dostala vlastního digitálního avatara. Singl předznamenává vydání nového EP, na kterém Arleta zkoumá dvojsečnost a všudypřítomnost sexuality, stejně jako obrovskou škálu emocí. Nahrávka vyjde na podzim, předtím Arleta vystoupí na festivalech jako je Pop Messe nebo Moody Moon Noize.

Doechii - Bitch I’m Nice

Credits: Jaylah Hickmon, Diego Avendano, Joel Banks, Kalon Berry, Kevin Andre Price, Taylor Banks
Label: Top Dawg Entertainment / Capitol
Album: Bitch I’m Nice single

Loni Jaylah Hickmon aka Doechii prorazila díky tiktokovému hitu Yucky Blucky Fruitcake a následně podepsala smlouvu u velké nahrávací společnosti. Teď se nás třiadvacetiletá rapperka z Floridy bude snažit přesvědčit, že to nebyla špatná investice. Aktuálně chystá vydání svého v pořadí už čtvrtého EPčka, které se bude jmenovat She/Her Black/Bitch. Trapový banger Bitch I’m Nice je jejím prvním singlem. Producentsky se na skladbě podílel atlantský beatmaker Go Grizzly a Doechii ve skladbě potenciálním partnerům vzkazuje „I'm the best thing in your life“.

Ciara - Jump ft. Coast Contra

Credits: Ciara Harris, Sam Sumser, Sean Small, Theron Thomas
Label: Uptown / Republic
Album: Jump single

Americké zpěvačky mají letos zjevnou agendu – donutit svět tancovat. Po Beyoncé se o to pokouší Ciara, které se to v minulosti povedlo nejen legendárním hitem 1, 2 Step, ale také nečekaným bangerem Level Up. Na konci června podepsala Ciara smlouvu s velkým labelem Republic Records, pod kterým mimo jiné vydá připravovanou osmou desku. Tu před třemi dny představila právě prvním singlem Jump, na kterém navrací do hry devadesátkový zvuk spojený především s Janet Jackson. V podání Ciary ale zní překvapivě svěže a může za to do jisté míry spolupráce s losangeleským čtyřčlenným kolektivem Coast Contra. Nekompromisní beat a jasné poselství doplňuje klip, ve kterém Ciara stihne vyměnit celkem čtrnáct outfitů. O režii se postaral jeden z největších reklamních a videoklipových režisérů současnosti Dave Meyers (Ariana Grande, Katy Perry).

Metric - False Dichotomy

Credits: Emily Haines, James Shaw, Joshua Winstead, Joules Scott-Key, Liam O’Neil
Label: Metric Music / Thirty Tigers
Album: Formentera

Kanadská čtveřice Metric, která ve své eklektické tvorbě chytře kombinuje prvky indie rocku a novovlnného synthpopu, už je na scéně skoro čtvrtstoletí. Jejich osmé album Formentera – jehož název je inspirován nejmenším, ale také nejúchvatnějším z baleárských ostrovů – je apokalyptickou taneční odyseou, která však posluchače svou chytlavostí drží pevně nad propastí. Potvrzuje to i nejnovější singl False Dichotomy, jehož masivní syntezátory a vrstvené vokály evokují jak někdejší hity amerických MGMT, tak současný sound skotského tria Chvrches nebo kanadského kolegy TR/ST. „Dokonce i skutečná místa se stávají imaginárními, když jsou tak daleko mimo náš dosah. Navzdory zjevné temnotě a smutku, jež plynou z událostí posledních let, šlo ale o jeden z nejšťastnějších procesů tvorby alba vůbec,“ dodává k názvu desky i vzniku nahrávky frontwoman torontského kvarteta Emily Haines. Za pozornost stojí i videoklip v režii Justina Broadbenta, který je plný stylizovaných záběrů Emily zpívající pod palmou a statických výjevů demonstrujících titulní koncept (falešného) nesouladu.

Pam Rabbit - stuck in the cloud

Credits: Pamela Koky, Filip Vlček
Label: Universal
Album: stuck in the cloud single

Povídání o „trochu ztracené generaci“, ke které se v Praze usazená zpěvačka a songwriterka s arménskými kořeny Pam Rabbit řadí, jste mohli na Radiu Wave slyšet v nedávném rozhovoru. Vycházející hvězda moderního českého popu, která má za sebou ambiciózní debutové EP Mom, I’m Lost a úspěšné spolupráce s Benem Cristovaem nebo Adamem Mišíkem, v něm ale nestihla říct, že ji zanedlouho čeká podpis smlouvy u major labelu. Jako čerstvá posila značky Universal teď Pam Rabbit přichází s chytlavým videosinglem stuck in the cloud, na kterém (stejně jako na zmíněném EP) opět spolupracovala s hudebníkem a producentem Filipem Vlčkem. „Dlouho jsem hledala, jak psát českou muziku tak, aby mě to bavilo zpívat stejně jako anglicky a myslím, že jsem ten způsob našla. Pro starší lidi možná bude výslovnost trochu nepříjemná, ale je to jen o zvyku,“ říká hudebnice k novince, na které obratně mísí češtinu s angličtinou. Pohodovému singlu stuck in the cloud dala kosmickou podobu a v doprovodném videoklipu si zahrála na astronautku.

Jak vysoký má Filip faktor japonské roztomilosti? Kolik na něm Aleš viděl dosud outfitů? Žijí všichni dobří lidé v Tokiu? A co poslední dobou dělá Iva Osmibitová? Poslechněte si verbální přestřelku dua Stuchlý-Černý a všechno se dozvíte.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.