Nemáme rádi označení edutainment, říkají v Questu autoři projektu Československo 38–89

5. leden 2017

Není hra jako hra. Projekt Československo 38–89 je čerstvým držitelem ceny Česká hra roku za nejlepší debut a my jsme si s jeho autory povídali třeba o tom, jak se taková věc dá využít ve výuce.

Je Československo 38–89 hra, nebo vzdělávací projekt? Podle vedoucího celého projektu Vítka Šislera obojí. Původně vznikl jako výuková simulace do škol, která měla studentům ukázat zásadní okamžiky soudobých dějin, nakonec se však probojoval i mezi veřejnost. Originální titul vznikal pod záštitou FF UK, a tak se jeho autoři museli vyvarovat všech historických chyb. „Měli jsme ve hře auto, které projíždělo kolem, a historici pořád dokola vraceli kreslíři návrhy jen kvůli nepřesnému zatmavení skel. Historici jdou do detailu a my se tím musíme řídit,“ říká David Vávra, content editor Československa 38–89.

Primárně jde pořád o učební pomůcku. „Československo 38–39 přichází do škol s kompletní metodikou, která krok po kroku vysvětluje učiteli, jak hru použít. Tato metodika vznikala u didaktiků dějepisu z FF UK. V průběhu vývoje jsme měli tři testovací kola, na jejichž základě jsme ji vylepšovali,“ uvádí Šisler. Ve verzi pro školy už mají autoři hotové další dvě části, ale druhá hra určená veřejnosti se objeví až letos na podzim. Bude se odehrávat v malé vesnici na Žatecku a objeví se v ní témata jako odsun sudetských Němců nebo nástup komunistů k moci.

Dříve byly králem LAN party hry jako Counter Strike nebo Unreal Tournament, dnes jim vládne něco úplně jiného – žánr MOBA. Battleborn od studia Gearbox oba tyto světy míchá, ale úplně se mu to nedaří. Jarda tvrdí, že ve hře je toho prostě moc a všechny herní prvky dosahují sotva průměru. Bohužel se tvůrcům nepovedlo správně zakomponovat ani humor. Ačkoliv se postavy hodně snaží a sypou ze sebe jednu hlášku za druhou, k smíchu to není a prvoplánové vypípávání sprostých slov tomu nijak nepomáhá. Battleborn je zkrátka ve všech ohledech průměrná hra bez zapamatovatelné tváře. Vysloužila si tak jen 4 body ze 7 možných. Kompletní verdikt si můžete poslechnout v poslední části pátého Questu.

Příště se rozloučíme s jednou z největších sérií posledních deseti let, zrecenzujeme totiž novinku Uncharted 4. Ještě předtím ale podrobně rozebereme dvě neustále soupeřící střílečky Battlefield a Call of Duty.

autoři: Jaromír Möwald , Lukáš Kunce
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka