Nemůžu začít! Prokrastinace, rešerše i přípravy na obhajobu. Mentorka radí, jak na diplomku

18. leden 2024

„Od designu výzkumu přes prokrastinaci a nastavení režimu po přípravu na obhajobu nebo rady s rešerší,“ vyjmenovává Gabriela Boková z projektu Napiš diplomku s čím se na ní studentstvo často obrací.

„Často se stane, že s lidmi, kteří se na mě obrátí s tím, že nemůžou začít a prokrastinují, nakonec rozklíčujeme, že ten problém je třeba v tom, že si potřebují ujasnit, o čem píšou nebo jakou mají hlavní výzkumnou otázku a od toho se pak odrazit,“ podotýká. „Pomáhám hlavně studentům humanitních oborů,“ dodává.

„Je důležité si nejdřív říct, co chci zjistit a jak se na to ptám, a teprve potom, když mám definovanou hlavní výzkumnou otázku, tak vymýšlím, jaká strategie mi v tom může pomoct, jestli kvalitativní nebo kvantitativní,“ upozorňuje Gabriela. „Důležité je taky udělat si kvalitní rešerše,“ vysvětluje Gabriela Boková, jak dále při tvorbě postupovat.

Jak na efektivní psaní? Pusť si Studovnu o bakalářkách a diplomkách.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.