Není čas zemřít, ale odejít. Daniel Craig rehabilitoval Bonda a přenesl ho do 21. století. Teď se loučí

1. říjen 2021

„Bosého a opilého Nicolase Cage vyhodili z restaurace, spletli si ho z bezdomovcem. Zběsilost v srdci, génius!“ popisuje Aleš majstrštyk herecké hvězdy a dodává, že na rozdíl od zbytku veřejnosti těmto projevům šílenství fandí. „Já to jeho metodické herectví zbožňuju. Jiní herci se noří do role měsíce před filmem a on dekády po něm. To je nádherné!“ přitakává Tomáš Stejskal, který si v hospodě i ve vysílání také rád nesouvisle zamrmlá.

Primitivní chování dlouhá léta bez problému procházelo i slavnému agentovi 007, který s oblibou fackoval ženy nebo zavíral trpaslíky do kufrů aut. Jamese Bonda konečně rehabilitoval až Daniel Craig.

„Pierce Brosnan sérii opouštěl ve chvíli, kdy byla úplně v koncích, a zdálo se, že postava už nemá kam jít. Volba Craiga byla odvážná a vzbudila spoustu kontroverze, nakonec je ale dobrodružství sledovat, jak postavu obhajuje, rozvíjí a dodává jí hloubku i charakter, kterej nikdy neměla. Připravil ji pro jednadvacátý století,“ shrnuje Vítek novodobé dění okolo kultovního hrdiny, který se letos naposledy představil v kůži charismatického britského blondýna.

„Není čas zemřít je pro mě z hlediska akce asi nejlíp udělanej Bond – s velkejma uvozovkama je to opravdu realistické. Oproti tomu, co předváděl jeho předchůdce, nejde o sci-fi,“ popisuje, co ho na novince nejvíc zaujalo, a Tomák ještě nostalgicky vzpomíná na Pierce Brosnana letícího na motorce k letadlu, které si potom sám odpilotoval.

Přestože aktuální snímek má úctyhodnou stopáž, není radno čekat nálož divočiny. „Jedna z nejtišších a nejkomornějších bondovek, akce je tam vlastně opravdu málo. Scény jsou ale výrazné a každá má nějaký nápad a myšlenku,“ napovídá Vítek, kterému na rozdíl od Tomáka tempo nepřišlo až tak rozvleklé, zato ho trochu vyvedl z míry padouch v podání Ramiho Maleka.

Rami Malek v bondovce Není čas zemřít

„Dostal spoustu prostoru, ale je nepřehlednej, zmatenej. Zatímco Bond je skvěle vystavěná figura, Rami se mračí pod svou podivnou maskou a úplně to nefunguje,“ stěžuje si. Zároveň však jedním dechem smířlivě dodává, že zkrátka každá bondovka musí být v něčem aušus.

Je režisér nového Bonda Cary Fukunaga stylový? Spinkal Bůh, když se natáčela odvážná, ale zároveň i trošku nevyrovnaná třetí série Sex Education? Jak se povedl brutalistní testament zesnulého islandského skladatele a příležitostného režiséra Jóhanna Jóhannssona? Přináší dokument Schumacher velké drama a skutečný náhled do soukromí legendárního jezdce Formule 1 nebo jen vlažný vývar, který neurazí závodníkovu rodinu? Kolik dní volna dostanete v Kolumbii po smrti domácího mazlíčka? Hnal by Vítek bílé Bondy holí nebo mu až tolik nevadí? Chtěl by být Aleš neviditelným německým poslancem? S jakou úspěšností nahrazuje pivní medik Tomák unikající mozkomíšní mok alkoholem? A jsou moderátoři Čelistí vůbec muži? Poslechněte si celý pořad a udělejte si názor.

 

autoři: Aleš Stuchlý , Vít Schmarc , Tereza Kunderová
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.