nEUron a Týdny pro neziskový sektor

7. březen 2012

V pořadu Rentgen jsme tentokrát nabídli naši rubriku nEUron, kterou připravujeme ve spolupráci s evropskou sítí Euranet. Ale také jsme se zaměřili na probíhající akci Týdny pro neziskový sektor.

1.března byl zahájen třetí ročník akce Týdny pro neziskový sektor. Cílem by mělo být připomenout veřejnosti, že neziskovky jsou důležité subjekty občanské společnosti, které působí v mnoha oborech a leckdy vykonávají činnosti, které jsou pro bezproblémový život společnosti nezbytné. Součástí Týdnů pro neziskový sektor jsou četná školení a workshopy pro pracovníky jednotlivých neziskovek, veřejnost může navštívit nejrůznější dny otevřených dveří nebo osvětové akce, které pro ni připravují organizace, jež se do Týdnů pro neziskový sektor zapojily. Na zahájení akce se byla podívat Ivana Veselková, která pro Rentgen Radia Wave pořídila rozhovor s jednou z organizátorek akce Martou Berdychovou.

V rumunském horském středisku Predeal na úpatí Karpat se o uplynulém víkendu konal poslední z mezinárodních seminářů evropského projektu Globální vzdělávání bez hranic, kterého se spolu s dalšími státy střední a východní Evropy účastnila prostřednictvím neziskové organizace Na Zemi i Česká republika. Třídenního semináře určeného především pro zástupce masmédií se zúčastnila za Radio Wave i Zuzka Rejchová.

Média mají tendenci prezentovat globální témata v rámci zažitých stereotypů. Spolupodílejí se tak na tom, jak budou obyvatelé bohatého severu smýšlet o lidech žijících na takzvaně chudém jihu. Právě přístup novinářů ke globálním tématům se snažil změnit mezinárodní seminář evropského projektu Globální vzdělávání bez hranic.

Velká Británie přijala s velkými obavami výsledky evropského výzkumu zaměřeného na vyšší střední školství v jednotlivých zemích. Spojené království se totiž usadilo až ve středu pomyslného žebříčku, který hodnotí úspěšnost jednotlivých států podle procenta obyvatel s ukončeným vyšším středním vzděláním. Reportáž Deborah Wilsonové pro rádio CMA zpracovala Zuzka Rejchová.

autoři: Ivana Veselková , Susana
Spustit audio