nEUron v Evropských domech

18. červenec 2012

Rubriku nEUron připravujeme ve spolupráci s evropskou rozhlasovou sítí Euranet. Tentokrát jsme se vypravili do Evropského domu v pražské Jungmanově ulici, kde se můžete dozvědět spoustu informací o fungování Evropské unie, ale třeba se i podívat na kvalitní filmy.

Rádi byste studovali nebo pracovali v zahraničí a nevíte jak na to? Zajímá vás, jestli byste mohli získat evropský grant nebo byste si zkrátka chtěli jenom ujasnit, co dělá Evropská komise a čím konkrétně se zabývá Evropský parlament? Na všechny tyhle otázky můžete najít odpověď, pokud zajdete do Evropského domu. Pro nEUron do něj zašla natáčet Ivana Veselková.

V nEUronu se dneska ještě jednou vracíme do Evropského domu, který najdete v Jungmannově ulici v centru Prahy. Kromě výstav, se tady pravidelně promítají evropské filmy a probíhají tady diskuse a semináře s unijní tématikou. V zadní části Evropského domu je navíc veřejně přístupná knihovna, která má ve svém fondu několik tisíc svazků o EU. Další podrobnosti přidává Ivana Veselková.

V poslední části dnešního nEUronu jsme zaměřili svou pozornost na další Evropský dům, tentokrát ve Slovinsku. Tamní Evropský dům se totiž zapojil do jedinečného projektu a občanům i turistům Lublaně nabídl zajímavou novinku. Více o outdoorové knihovně ve slovinském hlavním městě už v příspěvku redaktorky mezinárodní redakce slovinského rozhlasu Ksenije Samardžije Matul. Ten pro vás přeložila Zuzana Rejchová.

Spustit audio