„Nevlastní děti nemusíte milovat jako ty svoje,“ říká autorka knihy Třetí rodič

12. únor 2020

V Česku jsou statisíce lidí v roli třetího rodiče, vychovávajícího v takzvané komponované rodině se svými partnery děti, které nejsou jejich. Podle Kamily Šimůnkové, která při přípravě knihy Třetí rodič vyzpovídala desítky macech a otčímů, často třetí rodiče spojuje pocit osamělosti a bezradnosti a skrývaná frustrace, se kterou se nemají komu svěřit.

„Na druhou stranu je spojuje taky velká dávka tolerance, respektu a umění zvládání konfliktních situací. Příroda nás k vlastním dětem vybavila obrovskou láskou a tolerancí. K nevlastním dětem vám tenhle balíček nikdo nedá, je to jen na vás,“ říká Šimůnková, která se mimo jiné věnuje i seminářům pro nevlastní rodiče a jejich koučinku. „Vůbec neříkám, že spokojené složené rodiny neexistují. Naopak je jich mnoho. Vzájemná láska je potom výsledkem dlouholeté péče o vztahy, otevřené komunikace a neustálého nadhledu a humoru nad komplikovanými situacemi,“ dodává koučka.

Kamila Šimůnková

Podle výzkumu, který Šimůnková pro svou knihu provedla, je role nevlastního rodiče jiná pro muže a pro ženy, které někdy mívají tendence brat na sebe v nové domácnosti hodně úkolů a být ve všech perfektní. „Pečují o domácnost, vaří, starají se o komfort všech dětí, ale také chtějí být skvělými manželkami a milenkami. Přitom prostě nejde všechno a je třeba se v první řadě soustředit na sebe. Muži si naopak někdy hledají v nové rodině svoji roli obtížněji, protože mohou být v situaci, kdy všechno zařídí jejich nová žena a oni se mohou cítit trochu nepotřební,“ říká autorka.

V životě nevlastních rodičů se podle Šimůnkové objevují mnohá tabu, o kterých „se nemluví“, jako je rozdílná láska k vlastním a nevlastním dětem a spousta dalších věcí. „Ty negativní pocity existují a je důležité o nich vědět a vzít je do hry,“ upozorňuje.

Jak být dobrým třetím rodičem a jak jako partner pomoct maceše nebo otčímovi ve zvládání jejich role? Poslechněte si Houpačky.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka