Nezdar v terapii je nežádoucí, ale nevyhnutelný, říká psychoanalytik

13. září 2019

I když se klient a terapeut společně snaží, někdy se to prostě nepovede. Co všechno může být nezdarem v terapii a co naopak za nezdar považovat vůbec nemusíme, i když to tak vypadá? Hostem Diagnózy F byl tentokrát psycholog a psychoanalytik Jiří Jakubů.

Nezdar či neúspěch v terapii může mít například podobu náhlého či neplánovaného vypadnutí klienta z terapie. „Jedna paní přišla jednou, a pak už ne, přemýšlel jsem, co se stalo, jestli se tomu nedalo nějak zabránit. Až po půl roce jsem od ní dostal zprávu, že měla mozkovou mrtvici a byla dlouho v nemocnici,“ říká Jiří Jakubů. Někdy za takovým vypadnutím nemusí být ani podobná objektivní okolnost, ale to, že se klient rozhodl prostě nechodit, a i nad tím má pro terapeuta smysl přemýšlet.

Jiří Jakubů

Nezdar je podle psychologa v terapii nežádoucí, ale nevyhnutelný. „Kolega, docent Mikota, říkával, že terapeut, který nemá žádný neúspěch nebo se mu ve všem daří, je podivný, protože možná ani neví, že se mu nedaří,“ říká Jakubů. Počátek toho, že se v terapii něco nepovede, může být i v nesouladu našich cílů. „Je dobré si na začátku vyjasnit, co klient potřebuje a kam směřuje, ale vždycky mají obě strany vedle toho i své skryté nebo nevědomé cíle, které se možná někdy i bojí přiznat,“ připouští psycholog. A konečně, „někdy můžeme mít pocit, že se nám něco nedaří, prostě proto, že jsme na sebe příliš nároční“, dodává Jiří Jakubů.

Co může za nezdar v terapii považovat klient a co terapeut? Kdo nese zodpovědnost za terapeutický proces? Jak dlouho lze pracovat s klientem, jehož stav se nelepší? A co se může stát, když se terapeut o svého klienta příliš bojí? Poslechněte si Diagnózu F.

Literatura:

John V. Flowers, Bernard Schwartz: Jak selhat jako terapeut: 50 způsobů, jak ztratit nebo poškodit svého klienta
Zbyněk Vybíral: Jak se stát dobrým psychoterapeutem

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka