Neztrácejte čas. Vyberte si ke studiu pracoviště, které dělá výzkum na světové úrovni

16. říjen 2017

Tým Daniela Münicha, Tarase Hrendashe a Stanislava Kozubka vytvořil webovou aplikaci, která zpřístupňuje obtížně dostupná data, dobrá pro posouzení kvalitního vědeckého pracoviště.

Data využívána pro hodnocení akademických pracovišť jsou dostupná v Informačním systému na stránkách Úřadu vlády. Tým z Centra pro ekonomický výzkum a doktorské studium UK v Praze (CERGE) vyvinul aplikaci, která je zpřístupňuje v podobě komfortněji využitelné pro veřejnost.

Komu mohou být užitečná? Důležitá jsou pro vědce ze zahraničí, kteří hledají špičkové partnery pro svůj výzkum nebo pro zájemce o spolupráci ze soukromého sektoru. Užitečná mohou být ale i pro uchazeče o magisterském nebo doktorské studium. Pomohou jim zjistit, na kterém pracovišti se mohou dostat k výzkumu na světové úrovni a která pracoviště jsou naopak podprůměrná.

Samozřejmě se z nich nedozvíte jaká je atmosféra v kolektivu, kolik na místě pracuje lidí nebo kolik berou peněz. Může ale sloužit jako první vodítko, podle kterého zjišťovat, kam se jít podívat a pídit se po dalších detailech. Zvlášť v případě doktorandského studia je výběr schopného školitele naprosto zásadní. Metodou pokus – omyl můžete ztratit několik let a přijít o nárok na stipendium. Ani na magisterském studiu ale není ideální ztrácet čas na pracovišti, které není kvalitní. Za předpokladu, že je vaší prioritou výzkum a ne snadno získaný diplom.

03610935.jpeg

Aplikace staví na informacích o publikacích v nejprestižnějších světových vědeckých časopisech. Dělí je do třech kategorií: Méně významná polovina časopisů, Významnější polovina časopisů a Top10%. Výsledky základního výzkumu, které se dostanou do nejprestižnějších světových časopisů, procházejí přísnou kontrolou a musí obstát v obrovské konkurenci. Měla by tak být zaručena jejich vysoká kvalita.

Podobně zajímavé by bylo zpřístupnit data z matrik vysokých škol. „Dovedu si představit, že na základě dat z matriky by bylo možné vytvořit aplikaci, ve které by si uchazeč o studium mohl zvolit obor, stupeň studia a další kritéria, která jsou pro něj osobně důležitá – vědecké výsledky, podíl zahraničních přednášejících, obvyklá doba studia, propadovost,“ říká Daniel Münich v závěru rozhovoru. Informovaní uchazeči o studium jsou podle jeho názoru nejlepší zpětnou vazbou pro fungování vysokých škol.

Zajímá vás, jak přesně aplikaci používat? Poslechněte si celý rozhovor.

 

autor: Jana Římanová
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.