Noční můry z kroniky budoucnosti. Projíždíme novinky z české a slovenské DIY scény

11. říjen 2024

Podzimní plískanice a krátící se dny si žádají trošku rozčechrat a povzbudit mysl něčím svěžím a novým. A co by mohlo posloužit líp než náhled do chystaných (či nedávno dopečených) desek a EP, které si přichystaly lokální nezávislé kapely a projekty. Ve Špíně jsme se tak po zahraničních novinkách podívali do českých a slovenských zkušeben a studií. Žádnou veselou notu ovšem nečekejte, kromě stresu a paranoie na nás z repráků vyskočil i skin z kapradiny. Pořád na útěku!

Za uplynulé tři měsíce jsme do novinek sklidili tak požehnanou nadílku, že se nám – už klasicky – všechno do naší hodiny nevešlo. I tak se během ní ve studiu mocně zatáhlo, o což se mimo jiné postarali Faust, chystající novou nahrávku na Doomentia Records v tradičně příjemném trash metalovém hávu. Vedle nich k temnotě přispěla i nová mutace UKWXXX s až ubíjející bezvýchodnou naléhavostí desky Die Influencer. Za noisovou sekci svou troškou do strašidelného mlýna přispěl i nový projekt Bitter Course s albem Breathing Ruin.

S jistou zlověstností se do studia vloudilo i čerstvé debutantstvo, kam patří například nová pražská kapela Stres. Intezivní punk se saxofonem si za uplynulých sedm dní odbyl jak koncertní premiéru, tak uvedení prvního releasu s názvem Devil Food. Letní záblesk nezávislého rapu se nám ve studiu zjevil s podobě J.C.femmefatale, nekonvenční fotografky, která na svém debutovém EP Pseudo It Girl spolupracovala s producentem Candy Crystalem.

Jeden z mála záblesků svítání nakonec zavanul až z dávných časů a magických krajin, v nichž panuje krautrocková čarovná moc Ginger Wizarda. Ten chystá další nahrávku a my už se těšíme, až se začteme do příbehu, který bude doprovázet kazetovou verzi The Bathysburg Tales.

Kdo si nedávno vydal živák z klubového koncertu a neměly by to zase kapely začít dělat častěji? Která kapela přehodila vyhýbku svého jména a vyhlásila mocný RIP tomu starému? Jaký crust se vaří Přísnoticích? Jak rychle může běžet lenochod? Kdo přeskočil ze slovenštiny na češtinu? A jakou v tom hraje roli uzenkový český lev? Poslechněte si celou novinkovou Špínu ze záznamu!

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.