Tam, kde se ztrácí světlo a láme se čas. Drom odhalují Pustinu

1. září 2024

Do Špíny za námi tentokrát zavítali naši staří známí vyvolávači hluků z pohraničí – kapela Drom, se kterými jsme pohovořili naposled před deseti lety. Záminkou pro setkání nebylo nic menší než nová nahrávka Pustina, o jejíž vydání se postarali brněnští Kabinet Records. Co všechno se na severu událo a děje jsme probrali nad playlistem složeným z české nezávislé scény.

Ve studiu s námi zasedli tři čtvrtiny současné sestavy. Drom, kteří příští rok oslaví patnáct let své existence, se za ta léta s některými členy rozloučili. Nikdy však nešlo o žádné dramatické okolnosti. „Od nás se jenom odchází, my nikoho nevyhazujeme,“ dodávají.

Od jejich poslední desky Tady Bůh není!, kterou tematicky zastřešoval příběh romského koncentračního tábora v Letech u Písku, uplynulo šest let. Letošní Pustina sice nemá jeden jednotící příběh, nicméně je celá o mezilidských vztazích. „Je o odcházení, o tom, co tady po sobě zanecháváme,“ upřesňují k novince, pro jejíž nahrávání tentokrát zvolili studio Golden Hive.

Jak došlo k nápadu jet turné s Esazlesa a proč právě s nimi? Co se dělo za dveřmi Amákova studia? Který hit na Pustině je nejklidnější a předznamenává to nějaké změny? Jaký vztah mají k Brnu a Kabinetu múz? A co se teď děje v Liberci? Poslechněte si celý rozhovor s Drom ze záznamu!

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.