Nová galerie autorského šperku ZÁŘÍ, česká pánská krejčovina

14. prosinec 2013

Na Letné je nová galerie autorského šperku. Jmenuje se ZÁŘÍ a dává prostor dvěma různým přístupům: jedna polovina patří výtvarnějším a konceptuálnějším šperkům a druhá těm, které jsou i přes svou originalitu a neobvyklost snadno nositelné. Máme pro vás také reportáž o současné pánské krejčovině u nás, o tom, jak a kde se u nás pořád ještě šije kvalitní klasika.

Nová galerie šperku ZÁŘÍ v Holešovicích
S Markétou Šumovou jste se v Modeschau už setkali. Natáčeli jsme s ní o špercích pro nevidomé, které se uvedly na výstavě v galerii autorského šperku We Exhibit. Tentokrát nás Markéta zavedla do nového prostoru pro mladý český šperk, který společně s dalšími čtyřmi šperkařkami a bývalými spolužačkami otevřely na začátku prosince. Pár kroků od Veletržního paláce v Heřmanově ulici v Holešovicích jí patří dvě místnosti s velkými výlohami. Šperk s přesahem do dalšího média zabírá vždy polovinu prostoru, druhá patří střízlivějším, i když stále hravým a překvapivým šperkům k běžnému nošení. Úvodní výstava patří výběru prací od 15 studentů a čerstvých absolventů šperkařských a výtvarných oborů z Plzně, Ostravy, Bratislavy a dalších měst. Výtvarnou místnost galerie ZÁŘÍ otevírá výstava sytě barevných maleb a šperků, které jsou přímo z nich vyřezané. Obrazem můžete do galerie nahlédnout na našem FB a zvukem v rozhovoru s jednou ze zakladatelek ZÁŘÍ – Eliškou Lhotskou.

Jak je na tom současná česká pánská krejčovina?
Ema Janáčková pro vás připravila reportáž o tom, jak se s dnešní dobou sžívají tradiční česká krejčovství, nováčci i designéři klasiky. Navštívila salony Adam, Hartl a Delor a natáčela také s návrhářem Leem Macenauerem. Na úvod upřesňuje, co přesně je „tradiční pánská krejčovina“. Zaměřuje se hlavně na obleky, které dělí na ty šité „na míru“, anglicky bespoke, a na měřenku aneb Made-to-Measure. Mezi tradiční pánské technologie šití patří mimo jiné tužení, zpevňování specifických částí oděvu. Namísto typické konfekce a dámských oděvů, kde se pod svrchní látku lepí tzv. „vlizelín“, se pánské sako podkládá tuhou textilií z koňských žíní, která se k svrchní látce přišívá velmi opatrným, pravidelným stehem. Šití takového saka v průměru zabere 50 až 60 hodin, ale vydrží prakticky na věky. Na FB Modeschau se můžete pro zajímavost podívat na starší práci studentek UMPRUM Karolíny Karpíškové a Sáry Beránkové, které právě z tužení v tradiční pánské krejčovině vycházely při tvorbě dámských oděvů. Jak vznikají „bespoke“ obleky na míru a jak měřenka? Jaké jsou jejich přednosti a jak je od sebe rozeznáte? V jakých cenových relacích se pohybují a kdo si je dnes může dovolit?

03026480.jpeg

Linky:
www.facebook.com/galeriezari
www.adamsteiner.cz
www.hartltailor.com
www.delor.cz
www.panskapasaz.cz

Playlist:
Jacques Greene – Can't Get Close (LuckyMe Records)
Toro Y Moi – ABC of Fashion (ID)
Graphics – The Heckler (uns.)
Doshy – Malfunction (Saturate! Records)
Shelby Grey – Give Your Love (Tracy Recordings)
Techniques – Switch, Mike Millrain Remix (Kitsuné)
Ambassadeurs – Make Me (Pilot Recordings)

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka