Nová planetka má jméno Špilas a psi odhalí stres v dechu majitele. To jsou zprávy minulého týdne

7. říjen 2022

Zuzana Fuksová a Ivana Veselková v aktuálním díle podcastu Mikrovlnky vybírají ty nejmacatější buřty ze zpravodajského ohně. Jako obvykle se Mikrovlnky zaměřily na těžko pochopitelné zprávy ze světa i regionů.

Zuzanu jako milovnici Ameriky zaujala zpráva o tom, že Los Angeles prožívá historické sucho. To ale některým celebritám nebrání v plýtvání vodou. Místní úřady tak radikálně zakročily a bohaté teď drží na uzdě díky takzvanému omezovači průtoku.

Ivanu jakožto pejskařku tělem i duší šokovala informace o tom, že odborníci v nedávném vědeckém čichovém testu zjistili, že psi cítí stres v našem dechu a potu.

Nakonec nesměla scházet nějaká ta zpráva týkající se Moravy, tentokrát ale veselá. ​​Brněnský hrad Špilberk a zároveň i specifická brněnská mluva hantec mají totiž nově svůj otisk v kosmu. Objevitelé planetky dosud označované číslem 401820 z jihočeské Observatoře Kleť ji pojmenovali Špilas.

Je mezi hantecovou planetkou, citlivým čenicháním psů a plýtváním drahocennou vodou nějaká tajnosnubná souvislost? Vůbec ne, míní Mikrovlnky. Zahoďte ambice pochopit svět a radši si poslechněte všechny novinky ze známého vesmíru v novém díle Mikrovlnek.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka