Novinky: Arctic Monkeys, M.I.A a Prago Union

25. červen 2013
Factory Radia Wave

V dnešních novinkách nebudeme navzdory častému výskytu slova „waste“ marnit váš čas: díky triu Moderat nakoukneme do zlého království, tíhu věcí nám dají pocítit Editors a trochu toho životadárného hluku přinese tygřice M.I.A. V rámci podpory české scény vás pozveme na jeden špinavej piknik a povíme si, kdo všechno je podle Prago Union na odpis. Jakdyby.

M.I.A. – Bring The Noize Credits: Mathangi ArulpragasamLabel: MercuryČtvrtá deska srílanské raperky M.I.A. nazvaná Matangi měla původně vyjít už v prosinci minulého roku a M.I.A. ji také na tohle datum stihla připravit. Zástupcům jejího labelu Mercury Records se prý ale nelíbilo, že je album moc pozitivní – své svěřenkyni doslova řekli, že se jí dlouhodobě snaží pěstovat image rebelky a nová deska s tímhle obrazem vůbec nesouzní. M.I.A. se tedy rozhodla album upravit a soudě podle prvního singlu Bring The Noize se jí podařilo podstatnou část pozitivních emocí zdárně odstranit. Bring The Noize je skladba postavená na repetici a temném beatu a má být poctou kultovním rapperům Public Enemy, kteří track Bring The Noise vydali už v roce 1987.

Editors – The WeightCredits: EditorsLabel: Play It Again Sam!Už před třemi lety se Editors nechali slyšet, že chystají pokračovatele úspěšného alba In This Light and on This Evening (a prý by to mělo být něco extra). Deska se natáčela v Nashvillu, dostala název The Weight of Your Love a spolu s ní vznikl i klip k otvíráku The Weight. Kolekce je zároveň prvním albem Editors nahraným (po loňském odchodu kytaristy Chrise Urbanowicze) v pětičlenném složení, se dvěma novými spoluhráči. Svou novinku navíc britští indie-rockeři na podzim představí i v našem hlavním městě, a to konkrétně 6. října v pražském Lucerna Music Baru.

02231940.jpeg

Moderat – Bad KingdomCredits: Gernot Bronsert, Sebastian Szary, Sascha RingLabel: MonkeytownPod hlavičkou projektu Moderat se skrývá trio berlínských producentů, které fanoušci inteligentní elektroniky budou znát z působení v Modeselektor (Gernot Bronsert a Sebastian Szary) nebo z projektu Apparat (Sascha Ring). Debutovali už v roce 2002 EPčkem Auf Kosten der Gesundheit, ale dlouhohrající desku natočili (po tahanicích o další směřování projektu) až o sedm let později. Následně předskakovali Radiohead na turné, které je zavedlo i do Prahy. Letos na konci července se Moderat vrátí s druhým studiovým albem nazvaným jednoduše II, jež vyjde na značce Monkeytown Records. My pro vás z desky vybíráme skladbu Bad Kingdom, kterou jako už tradičně ozdobil svým vokálem Sascha Ring.

Arctic Monkeys – Do I Wanna KnowCredits: Arctic MonkeysLabel: DominoSvou jedenáctou sezonu chtějí oslavit (nejen) v rodné Británii stále zbožňovaní Arctic Monkeys pátým studiovým albem. Deska AM vyjde začátkem září s hvězdnými hosty Joshem Hommem (Queens of the Stone Age), Petem Thomasem (bubeníkem od Elvise Costella) nebo Billem Ryder-Jonesem (The Coral). Nahrávku, jež byla natočena v kalifornském Joshua Tree parku, bude v našem vysílání propagovat první singl – nezvykle valivý track Do I Wanna Know, který nicméně nepostrádá chytlavý refrén.

Prago Union – NaodpisCredits: Adam SvatošLabel: Strojovna/EMIAdam Svatoš alias Kato se se svými Prago Union dokázal v posledních letech vrátit na absolutní špičku domácího hip hopu, kterou v druhé polovině 90. let okupoval s projektem Chaozz. Jeho poslední dvě alba Dezorient Express a V barvách získala žánrového Anděla, a tak novinku Vážná hudba celkem pochopitelně provází velká očekávání. My si z desky, která vyšla minulý týden, nasazujeme skladbu Naodpis, kterou pro Prago Union produkoval australský beatmaker M-Phazes (ten má za sebou několik sólových desek i spolupráci s Pharoahe Monch či Talibem Kwelim).

02916022.jpeg

London Grammar – Wasting My Young Years (Kids Of The Apocalypse Remix)Credits: Hannah Reid, Daniel Rothman, Dot MajorLabel: self-releasedBritské trio London Grammar je jedním z nejčerstvějších objevů ostrovní scény. Jejich evokativní pop má potenciál bourat indie hitparády, jak se ukázalo už na únorovém EPčku Metal & Dust i ve spolupráci s projektem Disclosure, na které trojice ještě letos naváže svou dlouhohrající prvotinou. Famózní remix jejich skladby Wasting My Young Years, který je do značné míry antitezí originálu, má na svědomí enigmatický kolektiv Kids Of The Apocalypse. Jejich produkce je při vší melancholii tak euforická a masivní, že by se za ni nemusel stydět ani takový Ryan Hemsworth.

MØ – Waste Of TimeCredits: Karen Marie Orsted Label: Danger Village Třiadvacetiletá dánská zpěvačka a nadaná producentka Karen Marie Orsted alias MØ pokračuje ve vydávání výrazných internetových singlů, které předznamenávají její dlouhohrající debut, s kterým jí vypomáhá známý dánský producent Ronni Vindahl. Po skladbách Pilgrim a Glass evokujících to nejlepší z tvorby kanadské kolegyně Grimes si do našeho playlistu zařazujeme i aktuální, opět mimořádně nakažlivý track Waste Of Time.

02765306.jpeg

Dirty Picnic – View Through the CrystalCredits: Pavel Holomek, Bob Vrátníček, Petr SchindlerLabel: Dirty PicnicPřekvapila vás trojice Dirty Picnic, která nečekaně zaskočila na našich posledních Radio Wave Live Sessions za absentující Deaths? Trojice, která už na brněnské scéně figuruje nějakou dobu, vydala před nedávnem své debutové EP View Through the Crystal, jež poskytuje všem potenciálním fanouškům volně ke stažení. Elektropop ovlivněný novovlnnými kapelami let 80. se v našich luzích a hájích těší čím dál tím větší popularitě a Dirty Picnic jsou toho jasným, svěžím důkazem.

Melody's Echo Chamber – Some Time Alone, AloneCredits: Melody ProchetLabel: Fat PossumZa dream-popovým projektem Melody's Echo Chamber stojí francouzská zpěvačka a multiinstrumentalistka Melody Prochet (My Bee's Garden), které s produkcí skladeb pomáhá Kevin Parker ze slavných Tame Impala. Už loni Melody vydala své vysoce ceněné, bezejmenné debutové album, z něhož teď u příležitosti nadcházejícího letního turné vydává i lehce psychedelický singl Some Time Alone, Alone. Aktuální video k této písni, v němž si Melody (zcela v duchu názvu skladby) o samotě užívá atrakcí kalifornského zábavního parku, natočil renomovaný Grant Singer (klipy pro DIIV, Tamaryn nebo Sky Ferreira).

02916027.jpeg

Sophie – BippCredits: SophieLabel: NumbersBritský producent Sophie zatím úspěšně tají svou identitu – více než tvář ale hudební fanoušky zajímá fantastická šňůra jeho klubových hitů, které míchají house a dubstep s futuristickým synth-hopem (podobným stylem pracuje např. dnes už slavný producent Rustie). Novinkou z jeho dílny je pozoruhodný track Bipp se zmutovaným vokálem, který bude jistě aspirovat na pozici jednoho z největších letních „party bangerů“. Přinejmenším v undergroundu.

Spustit audio