NOVINKY: Cardi B, Migos, Charli XCX, Total Control, Pris a další androidi

2. leden 2018
Factory Radia Wave

Nový rok symbolicky otevíráme novými tracky od nejúspěšnějších rapperů roku 2017 – nové singly totiž připravili Migos i Cardi B. Čeká nás i melancholický pop pražské dvojice Pris, ukázka z nového mixtapu Charli XCX nebo nová naděje dánského elektropopu Ea Kaya. A zabrousíme i do Austrálie.  

Cardi B – Bartier Cardi ft. 21 Savage
Credits: Belcalis Almanzar, Shayaa Bin Abraham-Joseph
Label: Warner Music

Rapová královna roku 2017 Cardi B si dává hodně velký pozor na to, aby využila svoje momentum na maximum. A daří se jí to. V tracku Bartier Cardi se společně s ní objevuje i autor jedné z nejlepších rapových desek roku Savage 21 a svým apatickým vokálem vytváří příjemný protipól energické Cardi. Pokud Cardi stihne v roce 2018 vydat svůj oficiální debut, určitě bude útočit na výroční žebříčky.

Migos – Stir Fry
Credits: Quavo, Takeoff, Offset
Label: Quality Control Music

Rapový rok 2017 si mezi sebou rozebrali Migos a už zmínená Cardi B, alespoň co se komerčního úspěchu týče. Trojice Quavo, Takeoff a Offset se co nevidět chystá navázat na megaúspěšné album Culture druhým dílem desky. Pilotní singl se jmenuje Stir Fry a o jeho produkci se možná trochu překvapivě postaral Pharrell Williams.

Charli XCX – Backseat ft. Carly Rae Jepsen
Credits: Charlotte Emma Aitchison, Carly Rae Jepsen
Label: Warner Music

Naši první deskou týdne roku 2018 je ve skutečnosti mixtape. Vydala je ale Charli XCX, takže jde o velkou událost. Release nazvaný jednoduše Pop 2 je jako vždy plný atraktivních hostů, mezi nimiž nechybí ani Caroline Polachek z Chairlift, estonský rapper Tommy Cash nebo vycházející rapové hvězda Cupcakke. My si ale do rotace zařazujeme skladbu Backseat s hostující Carly Rae Jepsen. Track, stejně jako celý mixtape, produkoval A. G. Cook.

Pris – Čarokrásná
Credits: Lukáš Grygar, Tomáš Tkáč
Label: Full Moon

O první velkou českou desku roku 2018 se postarala dvojice Lukáš Grygar a Tomáš Tkáč, která svoji kapelu pojmenovala podle androidky z filmu Blade Runner. Pris sice existují sotva rok, stihli ale spoustu koncertů, mimo jiné třeba i na pražské Klinice. Album Naše večery plné melancholických songů vychází jako přílohu časopisu Full Moon a kapela Pris jej bude křtít 11. ledna v brněnském Kabinetu Múz a o den později v pražském klubu Famu. Na obou koncertech s nimi vystoupí chorvatská skupina Žen. Do naší rotace zatím putuje skladba Čarokrásná.

Ea Kaya – Remedy
Credits: Ea Kaya
Label: No3

Skandinávský elektronicku pop v posledních letech ovládá hitparády, stačí si vzpomenout na dánskou zpěvačku MØ nebo Švédku Tove Lo. Na jejich úspěch by teď mohla navázat debutující Dánka Ea Kaya, která nedávno vypustila do světa svůj první singl Remedy. Track o lásce a o životě (jak to máme rádi) mnozí přirovnávají třeba k singlům Zary Larsson nebo Fanny Andersen. Tak uvidíme, kam až Ea Kaya dojde.

Total Control – Future Creme
Credits: Mikey Young, Dan Stewart, Al Montfort, Zephyr Pavey, James Vinciguerra
Label: Alter

Australská post-punková kapela Total Control v čele s Danem Stewartem se stará o pozvednutí tamní scény už skoro deset let. Zároveň se jim pořád daří posouvat svůj zvuk. Aktuálním důkazem je deska Laughing At The System, na které Total Control míchají hravé synťáky s kytarami. Nechybí samozřejmě ani výrazná politická hrana. Na Radiu Wave budeme slýchávat track Future Creme.

Lone Taxidermist – Knicker Elastic
Credits: Natalie Sharp
Label: MemeTune Recordings

Na pódiu vypadá jako surreálná postava z britcomu The Mighty Boosh, zní jako něco mezi Fever Ray a osmdesátkovým britským post-punkem a říká se o ní, že je vůdčím hlasem hnutí New Weird Britain. Umělkyně, návrhářka a hudebnice Natalie Sharp vystupuje pod půvabným jménem Lone Taxidermist a svoji skvělou debutovou desku Trifle vydala letos v srpnu. My se k ní a tak k celému roku ještě naposledy vracíme a do rotace posíláme track Knicker Elastic.

Brockhampton – Boogie
Credits: Ian Simpson Ameer Vann Matt Champion Russell Boring William Wood Dominique Simpson
Label: Empire

Šílený rapový „boyband“ Brockhampton stihl v prosinci dokončit svoji mixtapeovou trilogii Saturation. Třetí díl je znovu nabitý alternativním hip hopem, jímž se kolektiv z Texasu proslavil v roce 2017. Klipový singl Boogie je ale maximálně přímočarý a hitový. Dodejme, že trilogie Saturation se objevila ve výročních žebříčcích Youtubera Needledrop nebo webu Pigeons & Planes.  

Sufjan Stevens – Tonya Harding
Credits: Sufjan Stevens
Label: Asthmatic Kitty

Sufjan Stevens měl nabitý rok 2017 – vydal kolaborativní album Planetarium, „vánoční“ mixtape The Greatest Gift a podílel se na soundtracku k filmu Call Me By Your Name. Letopočet 17 ještě ukončil novým singlem Tonya Harding. Jméno z názvu si budou možná pamatovat fanoušci sportu – americká krasobruslařka se „proslavila“ zákeřným útokem na svoji soupeřku v olympijské kvalifikaci a byla vyloučena na doživotí ze všech soutěží. Vloni o ní vznikl polodokument I, Tonya a právě k němu Stevens napsal tuto píseň, kterou ale tvůrci nakonec nepoužili a tak si ji vydal sám.

Cabu – Crazy ft. Love Mansuy
Credits: Cabu, Love Mansuy
Label: Majestic Records

Australský producent Cabu na sebe upozornil beatovými mixtapy, v nichž samploval hudbu z filmů. Na začátek letošního roku chystá EPčko Twenty Three, jehož název nepřekvapivě odkazuje k jeho věku. Pilotní singl Crazy těží ze spolupráce se zpěvákem, který si říká Love Mansuy a který nedávno vyměnil rodný Montreal za Los Angeles.

autoři: Jiří Špičák , Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.