NOVINKY: EMA, St. Vincent, Beyoncé, Holy, Kazety a další hlavy

7. leden 2014
Factory Radia Wave

První nálož novinkových tracků Radia Wave v roce 2014 na vás zanechá hluboké emocionální jizvy: Son Lux nás bere na pohřební hranici, EMA vypouští své nekompromisní satelity a domácí naděje Holy zpívá o pomíjivosti. Andělskou hudbu tentokrát servíruje jak Angel Olsen, tak i Angel Haze – každá z nich ovšem zcela po svém. Open up!

EMA –Satellites
Label: Erika M. Anderson
Credits: City Slang/Matador
Písničkářka Erika M. Anderson, jež si říká zkráceně EMA, před třemi lety nadchla kritiku i publikum intenzivní deskou Past Life Martyred Saints, na kterou letos na jaře naváže druhým albem se slibným titulem The Future´s Void. První singl Satellites, který patří k tomu nejlepšímu, co Erika dosud nahrála, předčil i naše vysoká očekávání. Vokál prodírající se houštinou droneů, feedbacků, syntezátorů a vrstvených houslí, bezmála gotický klavír a nekompromisní industriální beaty – tak zní EMA v roce 2014.

Son Lux – Pyre
Label: Ryan Lott
Credits: Joyful Noise
Čtyřiatřicetiletý losangeleský producent, skladatel a zpěvák Ryan Lott alias Son Lux, který s lehkostí kombinuje komorní písničkářství, abstraktní hip hop a emocionální elektroniku, loni na podzim zazářil svým třetím albem Lanterns. Jeho sonické piruety už znáte z masivního eklektického tracku Lost It To Trying a my vám nyní nabízíme ještě vrcholnou skladbu Pyre, k níž aktuálně vznikl i netradiční taneční videoklip. Zda si Son Lux opravdu zaslouží přízviska jako „James Blake maximalismu“ nebo „Sufjan Stevens s ADHD“, už musíte posoudit sami.

The Dead Weather – Open Up (That's Enough)
Label: Jack White, Alisson Moshart
Credits: Third Man
Americká bluesrocková kapela The Dead Weather, kterou tvoří Jack White (The White Stripes), Alisson Moshart (The Kills), Dean Fertita (Queens of The Stone Age) a Jack Lawrence (The Raconteurs), nedávno oznámila plán vydat své třetí album v roce 2015. Samotnému releasu bude předcházet série postupně zveřejňovaných singlů: ten první, který digitálně vychází 14. ledna, se jmenuje Open Up (That's Enough) a míří rovnou do našeho playlistu.

Beyoncé – XO
Credits: Beyoncé Giselle Knowles-Carter, Terius Nash, Ryan Tedder
Label: Parkwood/Columbia/Universal
Své páté studiové album vydala americká zpěvačka Beyoncé nečekaně 13. prosince. Bez promosinglu i marketingové kampaně – deska se jednoduše objevila v digitálním obchodě iTunes. Neobvyklým tahem byl i fakt, že ke každé ze čtrnácti skladeb vznikl videoklip. Album, které sbírá skvělé recenze a za pouhé dva týdny se dokázalo probojovat mezi desítku zámořských nejprodávanějších desek roku, propaguje jako hlavní singl skladba XO. Autorsky se na ní podílel osvědčený R&B hitmaker The-Dream a za producentským pultem seděl Hit-Boy, který se proslavil jako beatmaker za hitem Niggas in Paris, v němž vedle Kanye Westa rapuje také manžel Beyoncé, Jay Z .

03028156.jpeg

Holy – Transiency ft. Dignity Dope
Credits: Šimon Holý, Ondřej Mikula, Viktorka Marksová
Label: self-released
Devatenáctiletý zpěvák a producent Šimon Holý alias Holy je jedním z objevů domácí elektronické scény. Studuje katedru režie na pražské FAMU a slyšet ho můžete i jako moderátora denního proudu Radia Wave. Na sklonku roku Šimon vypustil do světa své debutové album nazvané písmenkem T, které je za dobrovolný poplatek ke stažení na iamholy.bandcamp.com. My si nahrávku představíme úvodní skladbou Transiency, jež vznikla jako kolaborace s pražsko-ústeckou dvojicí Dignity Dope (Ondřej Mikula a Viktorka Marksová).

Angel Haze – A Tribe Called Red
Credits: Raykeea Angel Wilson
Label: Republic/Island/Universal
Ženská rapová vlna pokračuje v postavě detroitské rapperky Angel Haze. Blýskla se na několika undergroundových mixtapes, její albový debut Dirty Gold ji ale představuje spíše jako kandidátku popových hitparád; její rychlopalná flow nicméně zůstala. Dvaadvacetiletá rapperka leakla desku 18. prosince 2013 z frustrace z toho, že nahrávací společnost nechtěla splnit slib, že album vyjde ještě do konce roku. Následně se deska začala prodávat na iTunes a oficiálně vyšla 30. prosince. Monstrózní track A Tribe Called Red je druhý singl, opatřený prozatím pouze lyric videem.

St. Vincent – Birth In Reverse
Credits: Annie Erin Clark
Label: 4AD
Americká písničkářka St. Vincent předloni rozčeřila vody rozporuplně přijatým albem natočeným společně s bývalým frontmanem Talking Heads Davidem Byrnem a do roku 2014 vstupuje pro změnu sólově. O své eponymní čtvrté desce rozverně říká, že bude plná párty písniček, které byste ale klidně mohli hrát i na pohřbu. První singl nazvaný Birth In Reverse jí dává zapravdu – skladbu pohání výrazný rytmus, kolem kterého se obtáčí vyhrávky a rify elektrických kytar. Inspirace zmíněnými Talking Heads je nepřeslechnutelná, St. Vincent je však natolik osobitá hudebnice, že i z poměrně skromných ingrediencí dokáže vykouzlit opravdu chytlavý track.

Kazety – Jizvy
Credits: Johana Švarcová, David Doubek
Label: Bumbum Satori
Nový rok oslavila promotérská skupina Bumbum Satori kompilací tracků zastupovaných umělců, která je ke stažení z portálu Bandcamp za dobrovolný poplatek. Mezi zúčastněnými jsou i Kazety, tedy Johana Švarcová a David Doubek alias Ventolin, kteří se v roce 2009 blýskli eponymním albem chladného electro-popu. Ventolin od té doby stihl vydat sólové album, teď to ale vypadá, že hojně koncertující Kazety se znovu probouzí k životu: předzvěstí věcí příštích je skladba Jizvy.

01102092.jpeg

Del The Funky Homosapien – Leader
Credits: Teren Delvon Jones
Label: Deltron Partners
Ještě jedna deska vydaná překvapivě na úplném konci roku bez předchozího varování: rapper a producent Del The Funky Homosapien ji vypustil na internet na silvestra. Jmenuje se Iller Than Most a je zdarma ke stažení z jeho Soundcloudu. Deska je o to překvapivější, že Del v říjnu 2013 podnikl po třinácti letech dlouho očekávaný comeback své domovské kapely Deltron 3030, v níž působí s Danem the Automatorem a Kidem Koalou. Na rozdíl od hosty napěchovaného alba Deltron Event II je ovšem jeho novinka Iller Than Most výsostně autorským počinem, což dokazuje i skladba s názvem Leader.

Angel Olsen – Stars
Label: Angel Olsen
Credits: Jagjaguwar
Už první singl Forgiven/Forgotten naznačil, že nová deska Burn Your Fire For No Witness americké písničkářky Angel Olsen bude o poznání rockovější než její akustický folkový debut Half Way Home. Desku, která vyjde 18. února na labelu Jagjaguwar, nyní propaguje půvabná skladba Stars, která (poněkud překvapivě) poprvé zazněla v půlce prosince na jednom z belgických rádií. Track s devadesátkovým feelingem některým zahraničním recenzentům celkem pochopitelně evokuje časy teenagerských filmových dramat s Winonou Ryder v hlavní roli. Ach.

03036302.jpeg

Against Me! – Black Me Out
Credits: Inge Johansson, Laura Jane Grace, James Bowman, Atom Willard
Label: Total Treble
Fanoušci floridských punk/rockerů Against Me! a jejich vlastního labelu Total Treble se už brzy dočkají: 21. ledna se na pultech objeví jejich nové album Transgender Dysphoria Blues, které je první nahrávkou kapely poté, co se z frontmana Toma Gabela stala frontwoman Laura Jane Grace. Mix úzkostných textů, grungeové frustrace a hymnických ambicí dal vzniknout chytlavému tracku, který by obstál v klubu i na stadionu.

autoři: Karel Veselý , Aleš Stuchlý , Jiří Špičák
Spustit audio