NOVINKY: Gorillaz překvapili hostovačkou Roberta Smithe z The Cure a zatraceně aktuální Tolstoys

21. září 2020

Nově nasazené novinky v naší rotaci přináší několik překvapení v podobě spolupráce virtuální kapely Gorillaz a Roberta Smithe z The Cure, ale i sedmdesátkový hit Thirteen od Big Star přezpívaný třemi zásadními folkovými písničkářkami.

Django Django – Spirals
Credits: David Maclean
Label: Because Music
Album: Spirals single 

Britskou kapelu Django Django jsme na Wavu hajpovali už v roce 2012, kdy vydali svoji hravou a energickou debutovou eponymní desku. A nebyli jsme sami – za tuhle nahrávku si ostatně vysloužili i nominaci na Mercury Prize. Aktuálně vypustili první nový singl po dvou letech, příjemně repetitivní synťákový song Spirals. Detaily o chystané desce zatím nemáme, i tak je to ale víc než povedené lákadlo.

Eartheater – Volcano
Credits: Alexandra Drewchin
Label: PAN
Album: Phoenix: Flames Are Dew Upon My Skin

Americká producentka Eartheater na sebe v roce 2018 přitáhla pozornost skvěle organickou deskou Irisiri, na které kombinovala postklubovou estetiku se svébytným písničkářstvím a výraznou vizualitou. Ve stejném roce zahrála i v Praze, vloni přidala do diskografie mixtape Trinity a letos se rozhodla pro výraznou změnu. Místo klubového soundu začala hrát na akustickou kytaru, přidala pastorální smyčce a natočila album plné surreálních balad. My z desky Phoenix: Flames Are Dew Upon My Skin nasazujeme další singl Volcano.

Janelle Monáe – Turntables
Credits: Janelle Monáe
Label: Bad Boy Records
Album: Turntables single

Afrofuturistka a vizionářka groovy Janelle Monáe vydala svoje poslední řadové album Dirty Computer už před dvěma lety, musíme se tak spokojit s jednotlivými singly. Ten aktuální se jmenuje Turntables a vznikl jako hudební doprovod k dokumentárnímu filmu All In: The Fight for Democracy v režii Liz Garbus a Lisy Cortés. Janelle Monáe v songu znovu kombinuje okouzlení starým dřevním soulem a futuristickými prvky. 

Gorillaz ft. Robert Smith – Strange Timez
Credits: Damon Albarn, Remi Kabaka Jr., Robert Smith
Label: Parlophone/Warner
Album: Song Machine, Season One: Strange Timez

Virtuální kapela Damona Albarna vypouští od začátku roku singly, které dají 23. října dohromady novou desku Gorillaz. Song Machine, Season One: Strange Timez bude mít jedenáct položek, sedmnáct v deluxové verzi a seznam hostů desky je opravdu impresivní. K už zveřejněným jménům, jako byli Slowthai, Peter Hook nebo Schoolboy Q, přibyl také Robert Smith z The Cure, hostující v nové písni Strange Timez. Byla to první píseň z tohoto cyklu, která byla nahrána během koronavirové epidemie, a proto nese název, který pak dostala i celá deska.

Sylvan Esso – Frequency
Credits: Amelia Meath, Nick Sanborn
Label: Loma Vista
Album: Free Love

Americké duo dělá chytlavý a chytrý indie electropop a za své druhé album What Now posbírali nominaci na Grammy v kategorii taneční hudby. Na konec září letošního roku chystají třetí studiovku. Bude se jmenovat Free Love a všechny tři z ní vydané singly jsou velmi povedené. My upozorňujeme na novinku Frequency, k níž vznikl i klip v režii Mosese Sumneyho. „Je to krásná vize toho, jak být spolu a současně zároveň – něco, co v současnosti podle nás hodně rezonuje,“ popsali spolupráci Sylvan Esso.

OTTO – Dairy Adventure
Credits: Max Beirne-Shafer, Veronica Pickard, Otto Benson
Label: PLZ Make it Ruins
Album: Clam Day

OTTO se prezentuje jako excentrický britský zpěvák a producent míchající laptopovou elektroniku s písničkářstvím. Jeho „paralelní vesmír popu“ teď představuje album Clam Day plné zvláštních psychedelických miniatur, z nichž si vybíráme skladbu Dairy Adventure. Dodejme, že OTTO vydává na značce PLZ Make it Ruins, na kterou patří třeba také Arthur či Vegyn. A pokud se stanete jeho fanoušky, pak si můžete přes internet objednat šitíčko pro případ nouze v krabičce nebo antistresového maňáska.

Člověk krve – Verpa
Credits: Jan Senft
Label: Divnosti
Album: V kuchyni

Písničkář ze Stříbrné Skalice, který si říká Člověk krve (vlastním jménem Jan Senft), na sebe vloni upozornil hitem V kuchyni a stejné jméno nese i jeho dlouhohrající album. Člen folkového dua Lidi krve na jeho natočení posbíral peníze přes HitHit a ve studiu mu asistovala regulérní kapela, v níž byli třeba i Jakub Šimanský či Tomáš Tkáč. Druhý jmenovaný u svých Divností desku vydává a produkoval ji. Sám Člověk krve o ní mluví jako o „písničkách z lesů, kopců, vlaků, příbězích z opuštěných domů a rozbořených penzionů“. Křest desky s celou kapelou proběhne, pokud okolnosti dovolí, 4. listopadu 2020 v pražském klubu Kaštan.

beabadoobee – Worth It
Credits: Beatrice Laus
Label: Dirty Hit
Album: Fake It Flowers

Londýnská zpěvačka a písničkářka Beatrice Laus aka beabadoobee připravuje pod značkou Dirty Hit svoji debutovou desku Fake It Flowers. Ta by měla vyjít v říjnu. Po povedených singlech Care a Sorry láká na dlouhohrající prvotinu třetím trackem Worth It, který pojednává o teenagerské nevěře a ještě víc se přibližuje devadesátkovým vlivům, jako např. Pavement nebo Mazzy Star. „Je o chybách, které děláme a ke kterým jsme sváděni. Zčásti jde i o přiznání a o pochopení, že tyhle věci k životu patří,“ říká o novince filipínská rodačka beabadoobee. Podle ní na desce Fake It Flowers dojde třeba i na čisté screamo s trackem Charlie Brown.

Tolstoys – Tri Mestá
Credits: Ela Tolstová, Pavol Rehák, Matej Herceg, Michal Smetana, Frederika Camastra
Label: Slnko Records
Album: Tri Mestá single

Nový singl Tri Mestá bratislavských Tolstoys, za nímž stojí v Praze usazená dvaadvacetiletá zpěvačka a producentka Ela Tolstová, koketuje s moderním indierockovým zvukem, ale demonstruje i vybočení z komfortní zóny kapely. Stejně jako v případě květnového singlu Tempo na novince spolupracovali s producentem Drewem Dealem z kapely People Club, jejíž agentura zastupuje jména jako Metronomy a Nick Cave. O mastering se postaral berlínský producent Zino Mikorey, který spolupracoval také s Ólafurem Arnaldsem, Thomem Yorkem či Parcels. Povedený videoklip zvýrazňuje dynamiku songu rychlými střihy, pohyblivými záběry i obrazem závodní motorky. Na druhou desku Tolstoys, která vyjde pod Slnko Records, si budeme muset počkat do příštího roku.

Bedouine – Thirteen ft. Hurray For The Riff Raff & Waxahatchee
Label: Spacebomb Records
Album: Thirteen single

Tři zpěvačky – Bedouine, Katie Crutchfield z Waxahatchee a Alynda Segarra z Hurray For The Riff Raff – poprvé vzdaly hold memphiským rockerům Big Star, když si na společné tour v roce 2018 zazpívaly píseň Thirteen. Azniv Korkejian aka Bedouine si na sedmdesátkový hit od Big Star vzpomněla při příležitosti výročí jejich reunion koncertu. Zpěvačky si potom každý večer na společné tour vystřídaly její 3 sloky. Partner Katie Crutchfield, častý obyvatel našeho playlistu, Kevin Morby na trio potom naléhal, aby cover nahrálo a vydalo, což byl rozhodně dobrý nápad.

Poslechněte si, které novinky doporučuje náš hudební redaktor Filip Černý, a pusťte si celý příspěvek!

 

autoři: Filip Černý , Karel Veselý , Jiří Špičák , Jakub Kaifosz
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.