Novinky: Hot Chip, Beck a Thorův kámen

11. červen 2013
Factory Radia Wave

Do playlistu Radia Wave tentokrát stylově vtrhne taneční bouře v podání Hot Chip a spolu s ní také nové singly mnoha našich oblíbenců: stále poutavěji hledající Emiky, lásce propadajících Divine Fits i čím dál barevnějších Portugal. The Man. Jenom si dejte pozor, aby si vás Beck nevyndal z přátel.

Beck – Defriended
Credits: Beck Hansen
Label: self-released
Neúnavný inovátor Beck na léto ohlásil vydání rovnou dvou nových alb, z nichž jedno má být čistě akustické. Ještě předtím ale vypouští do světa psychedelický singl Defriended, který by bez potíží zapadl do katalogu Animal Collective. Tahle kosmická elektro balada sice ani na jedné z připravovaných desek nebude, ale dost možná zazní na některém z koncertů Beckova aktuálního letního turné. V jeho rámci odehraje tenhle eklektický kovboj i speciální akustický set s Bobem Dylanem a chicagskými Wilco.

Hot Chip – Dark & Stormy
Credits: Alexis Taylor, Joe Goddard, Owen Clarke, Felix Martin, Al Doyle
Label: Domino
Přesně před rokem vydala britská elektropopová formace Hot Chip své úspěšné páté album In Our Heads, na které nyní navazuje tanečním singlem Dark & Stormy (vyjde 22. července 2013 u Domino Records). Na jeho b-straně najdete (vedle remixů od Major Lazer nebo Todd Terje) ještě novou verzi písně Look at Where We Are z poslední desky; tentokrát ovšem s japonskými vokály Tori a Reiko Kudo z naivistické psychfolkové kapely Maher Shalal Hash Baz.

02613651.jpeg

Portugal. The Man – Purple Yellow Red & Blue
Credits: John Gourley, Zachary Carothers, Noah Gersh, Kyle O'Quin, Kane Ritchotte, Brian Joseph Burton
Label: Atlantic
Portlandští rockeři Portugal. The Man 4. června vydali své sedmé dlouhohrající album Evil Friends, jehož zvuk zásadním způsobem ovlivnil hyperaktivní producent Danger Mouse (Gnarls Barkley, Broken Bells). Jeho nezaměnitelný mix chytlavosti a melancholie si můžete vychutnat v aktuálním singlu Purple Yellow Red & Blue, k němuž byl natočen i sympaticky bizarní videoklip. Dodejme ještě, že Portugal. The Man jsou momentálně uprostřed dvouměsíčního severoamerického turné.

Divine Fits – Chained To Love
Credits: Dan Boeckner, Britt Daniel, Sam Brown
Label: Merge
V kapele Divine Fits se sešli člen Handsome Furs/Wolf Parade Dan Boeckner, frontman texaských Spoon Britt Daniel a Sam Brown z New Bomb Turks. Tahle americko-kanadská „superskupina“, z níž je jednoznačně cítit přetlak talentu a kreativity, se po loňském debutu The Thing Called Divine Fits hlásí s novým dvanáctipalcem. Na nosiči, který oficiálně vyjde 23. července na labelu Merge, fanoušci najdou dva skvělé tracky: skladbu Ain´t That The Way a dynamický hit Chained To Love, který ode dneška zpestří náš playlist.

Emika – Searching
Credits: Ema Jolly
Label: Ninja Tune
Talentovaná zpěvačka a producentka Emika, která se momentálně stěhuje na čas do Prahy, vzbudila před dvěma lety zasloužený rozruch svým bezejmenným debutem, jenž osciloval mezi dubstepem, poslechovou elektronikou a temným popem. Její nová kolekce pro label Ninja Tune dostala český titul DVA a my vám z ní nabízíme znamenitý singl Searching, v němž se delikátní sound a stylem r&b ovlivněná produkce ideálně snoubí s Emičiným záměrně distancovaným sexy vokálem.

02904538.jpeg

Nine Inch Nails – Came Back Haunted
Credits: Trent Reznor
Label: Polydor
Po vcelku úspěšné sólové kariéře skladatele filmové hudby a založení rodinného projektu How To Destroy Angels se Trent Reznor rozhodl znovu oživit svou hlavní kapelu Nine Inch Nails. Její v pořadí osmé studiové album dostalo název Hesitation Marks a nabídne celkem čtrnáct písní. Za pilotní singl pak byla vybrána temná, leč nakažlivá elektronická skladba Came Back Haunted. Dříve než deska vyjde, vyrazí kapela na obsáhlé turné, které už teď čítá desítky zastávek. Tuzemští fanoušci už jen čekají, kdy se v seznamu objeví Česká republika...

Forest Swords – Thor´s Stone
Credits: Matthew Barnes
Label: Tri Angle
Jednočlenný projekt Forest Swords, za kterým stojí britský hudebník a producent Matt Barnes, učaroval světu debutovou deskou Dagger Paths, jež vyšla v roce 2010 u malého labelu Olde English Spelling Bee. Jeho působivou kombinaci kytarových vyhrávek, ponurých beatů a samplů nejasného původu dokonce některé vlivné magazíny zařadily na nejvyšší příčky výročních přehledů. Po úspěchu debutu ale jako by se po Barnesovi slehla zem – tři roky o něm nebylo slyšet. O to silněji pak působí skladba Thor's Stone, kterou Forest Swords nečekaně poslal do světa před několika dny. Barnes neopustil estetiku temnějších rytmů, nicméně euforický melodický motiv, do kterého se skladba překlopí ve druhé polovině, napovídá, že by případná druhá deska mohla na Dagger Paths navázat více než důstojně.

02820159.jpeg

Calm Season – Shine
Credits: Adam Vopička
Label: Die Arbeit
Adam Vopička je už ve svých třiadvaceti letech docela na roztrhání: kromě intenzivního hraní s The Prostitutes a kreativního ředitelování v audiovizuálním studiu &FLUX se v loňském roce rozhodl jako muzikant postavit na vlastní nohy. Spolu s Terezií Kovalovou založil akustické duo Calm Season, které vydalo na přelomu roku své debutové album Mosaic Views. Hudba dvojice je postavena na třech pilířích – akustické kytaře, violoncellu a zpěvu obou protagonistů. Všechny tyto elementy obsahuje i singl Shine, jenž bude Calm Season reprezentovat v denním proudu Radia Wave.

02906789.jpeg

Dnte – Translucent (Karaoke Tundra Remix)
Credits: Viktor Tverdochlibov
Label: Mad Hop
Budapešťský, v Berlíně trvale usazený producent Dnte je jedním z těch, na něž upozornily kompilace webového labelu Mad Hop, který se zaměřuje především na současné podoby instrumentálního hip hopu a bass music. Na stejné značce vydává Dnte aktuálně EPčko Moments; jeho skladbu Translucent si pak vzal náležitě do parády zručný slovenský producent Karaoke Tundra.

Kid A – BB Bleu
Credits: Kid A
Label: Technicolor / Ninja Tune
Rok poté, co skladba BB Bleu vzbudila zájem internetových tastemakerů ve své demoverzi, vychází konečně i na singlu a doplněná několika remixy (jeden z nich má na svědomí např. producent Deadelus). O distribuci se skrze svůj sublabel Technicolor postarala věhlasná anglická značka Ninja Tune. Pod netradiční milostnou písní plnou netradičních zvuků stojí producentka z americké Virginie, která vystupuje pod jménem Kid A.

Spustit audio